Dne 6. října letošního roku byl v zahrádkářské kolonii u Kacíře na Chotěbořsku objeven had. „Na místo byla přivolána naše městská policie, která zjistila, že se jedná o korálovku červenou. Plaz byl odborně odchycen a umístěn zatím u jednoho z našich strážníků,“ informoval ředitel Městské policie Chotěboř Jiří Novotný.

Had a serval utekli chovateli

Rok předtím se na městskou policii v Chotěboři obrátil jeden z obyvatel panelového domu v ulici Severní, že v jeho sklepě je velký had. „Na místě bylo skutečně zjištěno, že v horní části sklepní kóje je plaz. Zjistili jsme majitele, který sdělil, že má ve svém sklepě několik hadů na přezimování. Protože nezabezpečil řádně hada proti úniku, bylo s ním zahájeno správní řízení ve smyslu porušení zákona proti týrání zvířat,“ upřesnil Novotný.

Jaroměřické žervé.
V soutěži Česká chuťovka zabodovaly i potraviny z Vysočiny

Letos v srpnu zmizel ze ZOO Jihlava klokan. Strážníci ho objevili na chodbě jednoho bytového domu, kde ho odchytili strážníci. Loni na podzim se na Havlíčkobrodsku pohyboval ochočený serval stepní, který utekl chovateli z Pavlova na Ledečsku. Pátralo se po něm několik dnů. Nakonec se zvíře podařilo odchytit nedaleko obce Tis asi deset kilometrů od Pavlova na návnadu v podobě živého holuba. „Už jsem ani nedoufal, jsem nesmírně šťastný,“ oddechl si chovatel Vladimír Zadražil. Jak přiznal, šelma utekla v okamžiku, kdy chovatel špatně zavřel dvířka klece.

Týrání v soukromé ZOO

Veterináři na Vysočině řešili na jaře letošního roku problémový chov exotických zvířat ve Studenci u Třebíče. Podle úřadů tam chová jeden podnikatel ve velmi špatných podmínkách tygra, vlky, hyeny a další zvířata. Chtěl údajně vybudovat soukromou zoologickou zahradu, jenže projekt mu nevyšel. Podle ochránců tam zvířata strádají už léta, teď je chce podnikatel prodat. Tygr, hyeny, vlci a další exotická zvířata žijí v naprosto otřesných podmínkách - jen ve vnitřních výbězích, mezi výkaly a na minimálním prostoru.

Veterináři ve Studenci za poslední roky udělali několik kontrol. Pokuty a další opatření ale nepomáhají. „Jedná se o problematického chovatele, který má opakovaně problémy se zákonem. Chová zvířata bez povolení krajské správy, chová je v nevhodných podmínkách," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Pes dingo, šakali, hyeny, krokodýl, tygřice, lev, vlk… Ti všichni byli drženi v prostorách bez výběhů, byli vyhublí a ve zbědovaném stavu. Veterinární správa udělila majiteli tučnou pokutu a nařídila mu, aby se zvířat zbavil.

Ilustrační fotografie.
Sexuální agresor, který v Třebíči napadal ženy, už je ve vazbě

Podle slov majitele je objekt již vyklizen. „Všichni jeho obyvatelé jsou pryč,“ vzkázal novinářům majitel podivné ZOO Michal Novák bezprostředně po uzavření své atrakce. Jak vysvětlil, chtěl vybudovat ZOO koutek, kde by návštěvníkům umožnil pozorovat exotická zvířata zblízka. Zvířata, ke kterým se člověk běžně dostane jen v zoologických zahradách. Jeho ZOO mělo mít mnohem domáčtější, rodinný charakter. Na začátku možná dobrý úmysl se ovšem zvrtl v tragédii. „Například tygřice byla převezena 20. 5. 2018 do Westernového městečka Šiklův mlýn u Bystřice nad Pernštejnem. Provozovatel má pro ni dobře vybudované a vybavené prostory. Chov krajská veterinární správa povolila,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček

Koupím vlka

Je dodnes záhadou, jak se loni na dálnici D1 poblíž obce Skorkov ocitl vlk, kterého srazilo projíždějící auto. „Vlka jsme převzali a získali pro vědecké analýzy. Jednalo se o samce váhy kolem 40 kilo. Je možné, že jsme na nějaké migrační vlčí cestě,“ konstatoval ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Havlíčkově Brodě Václav Hlaváč. Ale pravda je, že ani domácí chov vlka není vzácností. Na webovém portálu Vlčí svět si vyměňují zkušenosti lidé z různých koutů republiky, kteří skutečně už doma vlka chovají nebo si ho chtějí pořídit, aniž by zřejmě tušili, že vlk není pes.

„Prosím všechny zájemce, kteří se zamilovali do vlka, aby si nejdříve pořídili nějaké na výchovu jednoduché plemeno psa, pořádně ho vychovali. Když to dokážou, mohou zkusit psa s vlčí povahou, například Československého vlčáka (z 50% vlk) nebo asijské plemena a pokud dokážou i toto, mají 50% šanci, že zvládnou vlka. Já bohužel potkávám spousty nezvládnutých čivav a představa, že někdo takový má vlka mne děsí,“ vzkázal takovým zájemcům kynolog Martin Klouda.

Před lety se také podle informací z ČTK v okolí Seče na Chrudimsku před několika lety pohybovala lama. Nikdo nevěděl, odkud se vzala, nakonec ji ale údajně místní zemědělci chytili a snědli. V okolí Heřmanova Městce u Chrudimi zase domorodci tvrdí, že viděli v lesích pumu.

Chov s povolením

Hada, krokodýla, tygra ani surikatu či další exotická a africká zvířata nelze koupit a chovat jen tak. V první řadě je potřeba požádat Krajskou veterinární správu o povolení k chovu zvířete vyžadující zvláštní péči. A abyste mohli žádat, musí vám být 18 let. Exotické mazlíčky lze získat v zoologické zahradě nebo od soukromých chovatelů.
Státní veterinární správa vydala k polovině července 2018 například povolení k chovu 243 velkých kočkovitých šelem. Ze 169 registrovaných tygrů jich žije v oficiálních zoologických zahradách jenom 40. Mnohé šelmy jsou součástí malých soukromých chovů.

Drakiáda v Henčově.
OBRAZEM: Nad Henčovem létali draci

„Navrhujeme, aby v zákoně byly stanoveny podmínky pro chov zvířat z hlediska rozměrů, vybavení, zabezpečení, krmení a toho všeho,“ dodal ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Záchrannou stanicí AVES projde ročně kolem 1000 živočichů. K nejčastějším patří sovy a dravci a v jarních měsících mláďata. Mimo živočichů z volné přírody se sem dostávají i exotická zvířata, která buď svým majitelům utekla, nebo je přestala bavit.

Přísnější opatření

Úřady chtějí zpřísnit opatření pro chov velkých šelem mimo zoologické zahrady, potvrdil na čtvrtečním brífinku ministr zemědělství Miroslav Toman. Poslední události podle něj ukazují, že je to nutné. Měly by se zakázat kontaktní chovy nebo venčení šelem na vodítku. Venčením šelem na vodítku v ulicích Plzně, Brna nebo Havlíčkova Brodu je proslulý například principál cirkusu Joo Jaromír Joo.

„Chovatelé musí mít lepší kvalifikaci, zvířata daleko kvalitnější péči. Určíme jasné podmínky chovu, kdy se inspirujeme zahraničím,“ uvedl Toman. Každý kdo si bude chtít zřídit svůj zookoutek, bude muset v budoucnu prokázat své znalosti dokončením speciálního kurzu.

Podle ministra by mělo být součástí kurzu i praktické zvládání zvířete a správná péče o ně. Nemělo by se tedy stát, jako například na Vsetínsku, že lvice venčená majitelem na vodítku vystartovala po cyklistovi.

Dojde ke změnám i v evidenci chovatelů. „V současné době jsou požadavky na chovatele v této oblasti pro účinnou kontrolu nedostatečné,“ uvedl ministr. Na novele bude ministerstvo zemědělství spolupracovat i s ministerstvem životního prostředí společně se Státní veterinární správou a Ústřední komisí na ochranu zvířat.

Bývalý válečný veterán dohlíží nyní na bezpečnost plavců v Městských lázních.
Válečný veterán se v Afghánistánu díval smrti do tváře