„Současná situace s nedostatkem vody z podzemních i povrchových zdrojů začíná být velmi vážná. Právě proto je důležitá právě kapacita hasičských cisteren,“ řekl starosta městyse a velitel hasičské jednotky Čestmír Linhart.

Třebíčská čtvrť Stařečka z roku 1835 na modelu Stanislava Vršky.
Historický model Třebíče zůstane dál majetkem soukromé firmy

Velkokapacitní cisterna pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. V kabině je místo pro šestičlennou posádku. Vozidlo stálo sedm a půl milionu korun. Plných 90 procent pokryla dotace, zbylých deset procent šlo z rozpočtu městyse „Do této akce nebylo možné nejít,“ podotkl Linhart.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů ve Starči je zařazena do kategorie JPO III, což ji předurčuje k zásahům na katastru městyse a v okolí. Hasiči jsou povinni vyjet k události do 10 minut od nahlášení v kteroukoli denní i noční dobu. Až dosud hasiči jezdili k zásahům se stařičkou tatrou zapůjčenou od místního zemědělského družstva. Zvládali to i tak velmi dobře. Když nedávno hořelo v panelovém bytě v Třebíči-Borovině, byli hasiči ze Starče namístě dřív, než profesionálové z Třebíče.

Stařečská jednotka má 25 členů. „Většina z nich ve svém volném čase a mnohdy na úkor rodiny odvádí velký kus práce,“ zmínil Linhart.

Studenti gymnázia v Moravských Budějovicích nedávno založili studentskou iniciativu GMBproMb.
Studentská iniciativa chce oživit kulturní život v Moravských Budějovicích