V rozhovoru jsme si povídali nejenom o vybraných lahůdkách, které Jan Šolc připravuje pro své hosty, ale také o Vánocích, o tom, co nesmí chybět na štědroveční tabuli nebo jaké tipy by poradil všem kuchařským laikům, aby o svátcích zazářili.

Jak vnímáte Vánoce z hlediska své profese?

Vánoce jsou svátky,  kdy je nutno dělat řemeslo ještě pečlivěji než obvykle, vzhledem k tomu, že lidé jsou daleko citlivější než v jiné dny. Je nutné být velmi empatický a reagovat i na individuální přání hosta. Hektické jsou tak jako vždy, když je plná restaurace.

Co máte rád na štědrovečerním stole?

Na štědrovečerním stole mám rád kromě dobrého jídla i patřičnou výzdobu, která navodí vánoční atmosféru. Poslední rok na Štědrý den nepracuji, a tak budu rád za vše, co mně doma uvaří. Určitě to bude klasika, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví, vánočka a dobrá káva.

Ilustrační foto
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze ZŠ v Habrech

Jaké lahůdky připravujete o svátcích ve vaší restauraci?

Bude se jednat o vánoční klasiku, která bude podávána až do konce roku – čerstvé ryby různých druhů v klasických i moderních úpravách, svíčková na smetaně, steaková masa a určitě něco zajímavého i pro naše nejmenší hosty a jejich maminky. Velmi oblíbené jsou kuřecí speciality a pochopitelně sladké pokrmy jako domácí lívance a palačinky nebo náš velmi žádaný trhanec. Nesmíme zapomenout na hosty, kteří preferují vegetariánskou a raw stravu.

Ovlivňují gastronomické trendy i tradiční česká vánoční jídla?

Určitě jsou i vánoční jídla ovlivněna obecnými trendy na snížení kalorických hodnot jídel, a to omezením tuků a celkovým odlehčením formou použití zeleniny při zahušťování pokrmů. Také použití mouky z luštěnin a pohanky může přiblížit klasické pokrmy k lidem, kteří trpí alergií na lepek.

Co můžeme při přípravě vánočních jídel nejvíc pokazit?

Pokazit se dá cokoliv, ale u nás se snažíme, aby každý host měl již na první pohled pocit, že na něj dýchne ze všech stran i vůní, duch Vánoc, tomu odpovídá naše vyladěná výzdoba celého podniku.

Máte nějaký osobní oblíbený recept na kapra nebo na bramborový salát?

Mám, ale nezlobte se, nerad bych ho prozrazoval, přijďte raději ochutnat, těšíme se na vás. (úsměv)

Máte nějaké jednoduché typy na silvestrovské pohoštění pro ty z nás, kterým štěstěna nenadělila kuchařský talent?

Obvykle platí, že ať si dělá, kdo chce, co chce, nesmí tomu chybět jasné znamení, že to bylo vyrobeno s láskou. Ať se jedná o obložené chlebíčky, studené nářezy, zeleninové výrobky, chuťovky a drobné pečivo. Můžete se pustit do výroby ovaru, polévek, gulášů, to vše není nic proti ničemu. Pokud si zákazník pochutná, je vše v pořádku. Ještě bych dodal, že u nás klademe velký důraz na výběr veškerých surovin, vaříme výhradně z českého jatečného masa, preferujeme regionální suroviny.

Ilustrační fotografie.
Zájemce o průmyslovou zónu by časem mohl nabídnout práci padesáti lidem

A na co by si mohli troufnout zkušenější kuchaři/kuchařky?

Dnes díky gastronomickým pořadům je hodně lidí přesvědčeno, že patří právě k těm zkušenějším. Nejde tedy o technické provedení, ale spíše o to, zda se zvolený pokrm k těmto příležitostem hodí. Není problém sehnat dovozová a stařená masa, ryby jakékoliv sorty, zeleninu a ovoce z celého světa, ale jde o to tento sortiment sladit a dobře upravit. Nesmí to být hlavně prezentace vlastní dokonalosti a majetnosti. Protože kvůli Vánocům a Silvestru se žaludek neroztáhne, játra nebudou produkovat více žluči a špatně vám bude i po těch nejvybranějších lahůdkách. Dají se vyrobit lehké paštiky a teriny, rolády z různých mas, zeleninové pokrmy a saláty, lehké dezerty, pikantní směsi, sýrové krokety. Ale nesmí chybět dobrá nálada a dobrá vůle.