Je způsoben dvěma fenomény. Jednak si po dlouhodobém útlumu lidé opět začali pořizovat vlastní bazény a jednak po ještě delší pauze znovu objevili krásu přírodního koupání. Sečteno a podtrženo, některé akvaparky mají letos nižší návštěvnost, protože lidé zvolili alternativu.

Dokazuje to situace ve velkomeziříčském koupališti. „Návštěvnost nám ani v tak krásném počasí rapidně nevzrostla. Naopak, denně je tu tak okolo devíti stovek lidí, přitom minulý rok to bylo až patnáct set," říká vedoucí areálu Karel Vidlák. „Nižší návštěvnost si vysvětluji tím, že hodně lidí už má svoje vlastní bazény," nechal se slyšet Vidlák.

Počet zahradních bazénů se letos v Česku opravdu zvýšil až na celkových 270 tisíc a každým následujícím rokem budou přibývat desítky tisíc dalších. Proč? Dříve pro mnoho domácností nedostupný sortiment totiž výrazně zlevnil.

„Aktuálním trendem je neustálý nárůst počtu kopaných bazénů, protože jejich ceny jsou ve srovnání s dobou před deseti lety o více než čtyřicet procent nižší. Stále více rodin tedy na komfortnější bazény finančně dosáhne," konstatuje mluvčí společnosti Mountfield David Jirušek.

Kopané bazény dnes navíc kupují nejen naprostí „bazénoví nováčci", ale i lidé, kteří už doma nějakou nádrž mají, ale svou velikostí, tvarem či komfortem už nevyhovuje.

„Nemám rád tlačenice a pokud mohu, koupu se za domem. Akvaparak, do kterého bych v létě rád zašel, na Vysočině není. Všude plno lidí a málo vody," říká Josef Gazdík. Potvrzuje trend, který bude v příštích letech ještě sílit a kterému jdou provozovatelé akvacenter mnohdy nechtěně na ruku. Bazénových komplexů, do kterých by Gazdík v parném létě nejspíš nezašel, je totiž na Vysočině víc. Třeba hned ten nový ve Žďáře nad Sázavou, který pro letní osvěžení nenabízí v podstatě nic. Je totiž pod střechou.

„Přes léto sice máme mírný nárůst návštěvnosti, ale lidé k nám chodí hlavně kvůli vnitřnímu bazénu a toboganu, a proto nás letní teploty tolik neovlivňují," uvádí vedoucí relaxačního centra Lubomír Černý.

Stísněné letní brouzdaliště s trávníkem u žďárského bazénu davy lidí opravdu nepřiláká. Možná proto, že tu jsou uprostřed města neustále na očích kolemjdoucím.

Češi však dávají vale bazénům, protože znovu objevili i kouzlo přírody. Stále více lidí tráví příjemné odpoledne u přírodních rybníků, oblíbený je znovu Domanínský rybník i Zuberský rybník, plavci jsou vidět také na Skalském rybníku i na léta kontroverzním koupališti u Nového Města na Moravě.

Tam po zbourání provozovny po bývalém nájemníkovi vznikl malý bufet a udržovaná travnatá pláž. „Lidé zjistili, že je tu fajn a že ani nemusí tolik řešit kvalitu vody, protože málokdy je tak špatná, aby jim opravdu ublížila. Jasně, i na koupališti je u břehu tenká zelená vrstva, ale ta tam byla vždycky, i za komunismu, kdy tu bývalo v létě narváno," říká Jiří Svátek z Nového Města na Moravě.