Jeden z tréninkových scénářů vypadá následně: Hasiči musí zajistit vstup do částečně zřícené budovy a vyprostit zavalené osoby. Nejde přitom o jednoduchou situaci. Podnikoví záchranáři hrají o čas, nesmí přitom ale ohrozit sebe, ani lidi, kteří se mohou nacházet uvnitř sutin. „Má to relativně blízko k vyprošťování osob třeba při nehodách, na které jsme už cvičení, ale nyní pracujeme s úplně jinými váhami a proporcemi. Zatímco při dopravních nehodách jde hlavně o rychlost a šetrnost, tady si musíme být jistí, že poškozená budova zůstane při zásahu stabilní, Jednoduše řečeno, situaci nesmíme zhoršit," popisuje náročný výcvik jeden z účastníků Jiří Virgl.

Speciální výcvik je určen pro velitele družstev a směn z Dukovan a Temelína. V zahraničí by jej nejčastěji využili při zemětřeseních, v České republice se ale připravují spíše na pády budov, sesuté výkopy, nebo havárie těžké techniky. „Ačkoliv naše elektrárny leží na jedněch z nejstabilnějších míst na zemi, žádnou, ani teoretickou, hrozbu nelze brát na lehkou váhu. Ještě důležitější ale je, že naši hasiči získávají další kvalifikaci, kterou mohou využít jak v areálech, tak mimo ně," vysvětluje ředitel bezpečnosti elektráren společnosti ČEZ Roman Havlín.

Právě podnikoví hasiči z elektráren jsou součástí integrovaného záchranného systému, a na pomoc lidem vyrážejí i do širšího okolí. Patří přitom mezi nejkvalitněji vybavené jednotky, většina jejich příslušníků má přitom i další dodatečnou kvalifikaci, například v ovládání těžké techniky. Dukovanští hasiči již několik let zasahují v přilehlých obcích u desítek případů ročně. Jedná se zejména o dopravní nehody, technické pomoci nebo požáry.

V případě budov a výkopů se ale musejí nejprve naučit nejrůznější techniky jejich dočasného statického zajištění. Při tom mohou využívat jak speciální techniku, tak například obyčejné dřevěné podpěry a prkna.