V Havlíčkově Brodě se k odkazu velikána hlásí. Jára si tu vybral pozemek u řeky s dostupným brodem přes řeku Sázavu. Obří trychtýř na volně přístupné zahradě U Notáře v Sázavské ulici označuje střed Evropy. V hostinci Divadlo u Janáčků ve Svatém Kříži vzpomínají na mistra, který zde v roce 1895, peněz nemaje, platil podkovou. Járovu stopu tu připomíná simplexní monument sedících postav Járy Cimrmana, inspektora Trachty a Růženky.

Cimrmanova hra Hodina pravdy, ve které se hlavní hrdina dozvídá krutou pravdu o otci, který byl jeho synem, měla v roce 1911 neslavnou premiéru v Pacově. Město si tuto událost připomíná putovní pamětní deskou a několika malými destičkami ve svých ulicích.

Zdroj: Youtube

Cimrman byl cestovatel a milovník pěší chůze, otisk jeho boty je dodnes u obce Zubří. Na relikt upozorňuje poblíž stojící památník věnovaný Járu Cimrmanovi. Ve Žďáru nad Sázavou zase připomíná slavné minutí města pamětní deska umístěná na Hotelu Hajčman. Zde se mohou lidé po túře občerstvit a nabrat nové síly na objevování dalších Cimrmanových stop.

V obci Sklené zase Jára ztratil kaštan, který po jarním tání sněhu začal klíčit a růst. K odhalení slavného cizince došlo až později a čin potulného sadaře tu připomíná cedulka. Malý koutek českého velikána je také v Muzeum veterán Tatra klubu v Bystřici nad Pernštejnem.

Rybník Stráž v Pelhřimově dostává novou podobu
Rybník Stráž v Pelhřimově dostává novou podobu. Podívejte se

Nedávný objev Cimrmanova kamenného letadla odkryly v Jámách při kopání místní kanalizace. Podle pamětníků tu Jára nezvládl řízení těžkého stroje a havaroval.

Zdroj: Vysočina Tourism