Předchozí
1 z 6
Další

Katarína Ruschková: Děsí mě, kolik odpadů se produkuje

Se skromností přiznává, že podle ní má v oblasti životního prostředí v Jihlavě dluh. „Děláme spoustu dobrých kroků, ale musíme o nich daleko více mluvit a řekněme, že i lidi daleko více vychovávat,“ vysvětlila svá slova. Cení si však toho, jaké má na odboru kolegy a velmi adaptabilní k ekologickým aktivitám jsou i další zaměstnanci radnice. „Vše zkoušíme nejdřív na nich, třeba sběr bioodpadu jsme nejdříve zavedli na radnici, až pak jsme ho nabídli obyvatelům Jihlavy hromadně. Stejně tak kampaň zero waste jsme nejdříve rozjeli tady,“ usmála se.

FOTO 1Zdroj: Archiv Kataríny Ruschkové

Právě k tématu odpadů a konkrétně bezodpadové kampani jí dovedla její velká vášeň, cestování. „Když jsem viděla, kolik odpadů se produkuje na světě a jak těžké je s nimi nakládat, tak mě to děsí,“ prohlásila úřednice. Podle ní je třeba snížit spotřebu jednorázových plastů i dětských plen. Zvýšit by se naopak měly nákupy bez obalu a z lokálních zdrojů. „Každý z nás může něco udělat, může změnit životní styl a tím významně ulevit životnímu prostředí,“ podotkla Katarína Ruschková.

FOTO 2Zdroj: Archiv Kataríny Ruschkové

Při cestování si zkrátka plní své sny, díky němu si také uvědomuje, jak je člověk nepatrný. „Hory, když se rozhodnou, že člověka smetou, tak ho smetou a neudělá s tím vůbec nic. A pak když si vzpomenu na Altaj, nebo Indii, uvědomím si, jak se máme krásně,“ vybavuje si. Samozřejmě si uvědomuje, že cestováním přispívá k vytváření uhlíkové stopy, na druhou stranu po městě se pohybuje nejčastěji „po svých“.

FOTO 3Zdroj: Lucie Singrová

Účastní se také různých akcí radnice, novinářům již byla ukázat černou skládku nebo upravenou přírodní lokalitu. Nebrání se ani tomu vzít do ruky rýč a začít vysazovat stromy. „Je důležité lidem připomínat, že je třeba stromy sázet. Je to ale jen maličký díl, důležitější je starat se o ně, pečovat a chránit je,“ radí.

FOTO 4Zdroj: Archiv Kataríny Ruschkové

Katarína Ruschková se věnuje i zpěvu, je členkou a zároveň předsedkyní známého pěveckého sboru Campanula. Ráda se odreaguje třeba i akrobacií na šálách, chodí běhat nebo jezdí na kole.

FOTO 5Zdroj: Archiv Kataríny Ruschkové

„Je to relax a můžu si srovnat myšlenky. Také se díky tomu udržuji ve fyzické kondici,“ říká úřednice, , která pochází z východního Slovenska a na Vysočinu přišla studovat zahradní a krajinářskou architekturu.

FOTO 6Zdroj: Deník / Martin Singr