Pelhřimovský minipivovar Na čtyrce má za sebou dvouleté zkušenosti. Jaké ty zkušenosti jsou?
Myslím, že po dvou letech mohu říci, že se pivovar podařil. Je to pivovar moderní, který je ale zaměřen na výrobu tradičního piva. Současně ale piva, které si zachovává osobité vlastnosti. Důležitou zkušeností je, že po celé dva roky výroba v tomto našem pivovaru, přestože je jeho kapacita omezená, roste. Meziročně se výstav pivovaru zvyšuje.

Čím je to způsobeno?
Je to tím, že pivo jednoduše prodáváme zákazníkům domů. Nabízíme ho stočené od desetilitrových soudků po padesátilitrové sudy podle konkrétního zájmu lidí. Zejména teď v létě je o tuto nabídku citelný zájem, hodně se griluje, tento trend tomu napomáhá.

V čem je silná stránka pivovaru Na čtyrce, a koneckonců i piva, které tady vaříte?
Je to to spojení pivovaru s restaurací. Pivo jde k hostovi, zákazníkovi přímo z pivovaru, v nejvyšší kvalitě, v takovém stavu, v jakém se uvaří. Na pípě je pivo úplně stejné, jako dole v pivovaru v tanku. Nikde nedochází k jeho okysličování, což pivu jednoznačně prospívá.

Dostali pelhřimovští pivaři s novým pivovarem a jeho pivy něco, co třeba tady přímo ve městě chybělo?
Podle mě jsou dnes piva u nás v České republice kvalitní. Tady šlo spíš o to nabídnout milovníkům piva novou, odlišnou chuť. To se podle mě podařilo, ale uznávám, že jsou takoví pivaři, kteří dají přednost jinému pivu.

Trend v posledních letech je takový, že ubývá pivařů, kteří chodí do restaurace, ve srovnání s těmi, kteří si kupují pivo domů. Pociťují to i minipivovary?
To úplně nedokážu posoudit, zkušenosti z našeho pivovaru jsou navíc krátké. Spíš si myslím, že tento trend minipivovary zásadně nepociťují. V součtu mají výstav zhruba do tří procent, přitom ten ohromný boom minipivovarů pořád ještě neskončil, i když už jich je kolem čtyř stovek. U nás platí, jak už jsem říkal, že teď v létě, kdy se griluje, si hodně lidí bere soudky domů, což je ovšem sezonní záležitost.

Pokud připustíme, že v posledních letech vyhnaly z hospod lidi regulační zásahy státu v podobě protikuřáckého zákona a EET, jakou roli to mohlo hrát?
I to mohu posoudit jen obtížně. U nás se nikdy nekouřilo, kuřáci chodili ven ještě předtím, než protikuřácký zákon začal platit. K nám přitom vždycky kuřáci chodili, někteří mi přímo řekli, že díky tomu, že se u nás nekouří, vykouří daleko míň cigaret. I oni si přínos nekuřáckého prostředí pochvalují.

Dá se udělat něco proto, aby se lidi do hospod vrátili?
Lidi do hospod a restaurací nevrátí popelníky na stolech, zrušení protikuřáckého zákona. Hospodu dělá samozřejmě pivo, ale současně také prostředí. K nám chodí lidi rádi na pivo, určitě je to i z těchto důvodů. Když se lidé cítí v hospodě příjemně, tak se tam budou vracet.