Podobně jako v Pacově by chtěli kino, které dosloužilo, přebudovat a využívat v Kamenici nad Lipou. Tam vznikl biograf po druhé světové válce z bývalé zámecké sýpky. Nejméně tři roky ale zůstává zavřený. Projekt na přeměnu je připravený, v komunitním centru se po rekonstrukci počítá i s filmovými projekcemi. Lidé se začínají do kin vracet, to by mělo platit i pro Kamenici nad Lipou. „Se sálem pro tři sta diváků se ale už určitě nepočítá,“ řekl k budoucnosti objektu vedoucí Správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou Petr Pech.

Otevření komunitního centra Moravia v Třebíči.
OBRAZEM: Z bývalého třebíčského kina Moravia je místo k setkávání

Komunitní centrum je od poloviny ledna i z bývalého kina Moravia v Třebíči. Kino bylo zavřené od roku 2006, v sousedství tehdy začalo promítat nové kino Pasáž. Budova kina Moravia je z roku 1919, radnice pro ni dlouho hledala využití. A našla.

První širokoúhlé

Slavnou historii má kino v Lukách nad Jihlavou. V padesátých letech bylo prvním širokoúhlým v okrese a pamětníci vzpomínají, že kdysi zažilo i celostátní premiéru jednoho z filmů. Se současným stavem je to však horší. „V celé budově je dřevomorka a po povodni roku 1988 dostalo kino poslední ránu,“ sdělil starosta Viktor Wölf (STAN). Přesto kino stále funguje, má nové digitální promítání a ozvučení. Radnice do kina zkrátka investuje, předloni vyšla jen výměna kotlů na dvě stě tisíc. Uvažovalo se také o možnosti stěhování, ale aktuálně chce městys oživit projekt rekonstrukce stávající budovy. „Myslím, že to vyjde na více než dvacet milionů,“ odhadl starosta.

Rekonstrukce Církevního chrámu svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou.
VIDEO: Jako když se tlačí na pomeranč. Kopule se pod lucernou bortí

Jiná situace je pak v jihlavském Amfiteátru. Tam byla svého času největší promítací stěna v republice, filmy tam ale už řadu let nepromítají. „V jihlavském amfiteátru byla v roce 1994 promítací místnost zrušena,“ potvrdila Aneta Hrdličková z magistrátu.

Vila na prodej

Co s budovou kina v Novém Městě na Moravě, řešili tamní radní v uplynulých letech často. Bylo jim jasné, že na opravu a moderní technologie je zapotřebí hodně peněz. Padaly různé návrhy, jak budovu využít jinak. Jedním z nich byla například myšlenka přestěhovat do kina některé obory základní umělecké školy.

V roce 2015 se zastupitelé rozhodli nabídnout kino i s přilehlou Sadílkovou vilou k prodeji. Kupce se však městu podařilo sehnat až o rok později. Nový majitel za obě budovy zaplatil necelé tři miliony korun. Sadílkova vila už dostala nový kabát, přilehlé kino je ale ve stále stejném stavu, v jakém bylo při prodeji. Ani tehdy ještě nový majitel nevěděl, jak s budovou kina naloží. Zvažoval i možnost pronajmout zrekonstruované prostory pro komerční účely.

Ludmila Horáková
Chovejte se ukázněně a posilujte imunitu, radí bylinkářka na koronavirus

O oblíbené filmové projekce ale místní nepřišli. Promítání se přestěhovalo do kulturního domu a ke slovu se nově dostalo i letní kino na dvorku Horáckého muzea.

Oproti tomu kino v Ledči nad Sázavou je minulostí. Na jeho místě stojí supermarket. Výstavbu provázely protesty obyvatel. „Hlasy proti výstavbě supermarketu nikdy vlastně neutichly. Když se o projektu začalo jednat, sehnali jsme pět set podpisů občanů, kteří byli proti, ale ani to nestačilo. Teď už se s tím nedá nic dělat, ale lidem se to pořád nelíbí,“ sdělil jeden ze zarytých odpůrců obchodu a člen místního sdružení Molekul Petr Fiala.

Ve Ždírci nad Doubravou zrušili pro malou návštěvnost a nevyhovující podmínky kino v budově bývalé tkalcovny. Město chtělo kino přestavět na multifunkční kulturní centrum, ale nakonec od záměru upustilo, protože by přestavba byla velice drahá a problematická.

Kde se na Vysočině promítá

Kina na Pelhřimovsku

Pelhřimov

Humpolec

Počátky

Černovice

Kina na Jihlavsku

Jihlava

Třešť

Polná

Brtnice

Luka nad Jihlavou

Dolní Cerekev

Kina na Havlíčkobrodsku

Havlíčkův Brod

Chotěboř

Přibyslav

Krucemburk

Světlá nad Sázavou

Kina na Třebíčsku

Třebíč

Moravské Budějovice

Kina na Žďársku

Ždár nad Sázavou

Velké Meziříčí

Nové Město na Moravě

Bystřice nad Pernštějnem