Vstupní branou do rozkvetlé zeleně doplněné květinovými aranžmá je tentokrát hráz Konventského rybníka. Hlavním tématem celé prohlídky je čas. Čas, jak ho vnímáme nyní, a jak jej vnímali naši předkové. „V minulosti lidé více rozdělovali své činnosti podle ročního období. V létě se snažili co nejvíce pracovat venku, v zimě více doma odpočívali, protože odpočívala i sama příroda,“ připomenul návštěvníkům průvodce zámeckými zahradami Jaroslav Svoboda.

Střed místa, kde se prolíná historie se současností, tvoří Studniční kaple. „Váže se k ní pověst o založení kláštera. Na tomto místě se totiž údajně zakladateli kláštera zjevila Panna Marie a řekla mu, aby tam vykopal studnu a u ní založil klášter. Zázrak, který se udál, umocnil úctu lidí k Panně Marii a okolo studny byla postavena kaple, aby studnu chránila,“ popsal průvodce pověst, která doprovází toto místo.

Na výrobě nového elektrického minivanu Volkswagen ID. Buzz se podílejí i čeští inženýři.
Žďárská firma bude vyrábět chytrý nárazník pro nástupce legendárního minivanu

Studniční kaple, stejně jako další unikátní stavební památky, jsou nedílnou součástí zámeckých zahrad. Návštěvníci se tam dozvědí podrobnosti o životě rodiny Kinských, informace o tom, co se v zahradách pěstovalo a pěstuje i zajímavosti o květinových aranžmá, kterých je v zahradách hned několik. „Je to tu krásné. Jsme tady na dovolené a máme velké štěstí, že jsou zahrady právě otevřené. Na Vysočině jsme poprvé a rozhodně ne naposled. Doufám, že se nám příště poštěstí dojet zase v době otevřených zahrad,“ poznamenala jedna z návštěvnic, Petra Stojkovičová z Blanska.

Otevřené zahrady ale nejsou vše, co žďárský zámek tento týden nabídne. „Od pátku až do neděle se bude v zámeckém areálu konat festival KoresponDance. Je to festival tance, pohybového divadla a nového cirkusu,“ informoval Jaroslav Svoboda.