A právě velkomeziříčské koupaliště plánuje otevřít už v červnu. „Děláme vše pro to, aby bylo koupaliště připravené hned prvního června, ačkoli vzhledem k předpovědi počasí se otevření možná opozdí," řekl vedoucí koupaliště Palouky Karel Vidlák.

V Bystřici nad Pernštejnem si plavci počkají o několik dní déle. „Z minulých let máme zkušenosti, že nemá cenu otevírat dříve než desátého června," poznamenal Zdeněk Mašík, jednatel společnosti Areál sportu a kultury, která bystřické koupaliště provozuje. „V momentě, kdy spustíme provoz, je třeba neustále dodávat chemii a nechat puštěná čerpadla. I když je třeba už v květnu pár hezkých dní, může se ještě ochladit. Nákladný provoz ale už není možné zastavit," vysvětlil Mašík.

Ve Velkém Meziříčí přinese nová sezona řadu novinek. Týkají se techniky i samotného života na koupališti. „Město letos investovalo milion korun do nových pískových filtrů. Ty jsou nezbytné pro splnění přísných hygienických norem na čistotu vody a po deseti letech vyžadovaly generální výměnu," uvedl Vidlák. Koupaliště chystá také večerní kurzy jógy a ve spolupráci s místní knihovnou umístění knihobudky. K odpočinku na dece u vody tak budou moci návštěvníci přizvat i literaturu.

„Bude to regál s knihami, které dodá naše knihovna. Kdokoliv si bude moci knihu vypůjčit a po přečtení vrátit, vzít si ji domů nebo nevracet vůbec. Z tohoto důvodu neposkytneme publikace z knihovního fondu, ale knihy vyřazené či získané z takzvané ‚druhé šance'," uvedla ředitelka velkomeziříčské knihovny Ivana Vaňková. V rámci tohoto projektu lidé do knihovny přinášejí vyřazené knihy, například z pozůstalosti. Ty si pak může kdokoli odnést.

Žádné rozsáhlé svazky ale plážoví čtenáři v knihobudce nenajdou. „Obsah bude tvořit spíše nenáročné letní čtení, které se dá zvládnout třeba i během odpoledne. To znamená nějaké dívčí romány, paperbackové detektivky, povídky a pro děti třeba Čtyřlístek," vysvětlila Vaňková. „Knihobudky už jsou poměrně rozšířené a těší se oblibě, uvidíme, jaký úspěch bude mít ta naše," dodala Vaňková.

Ačkoli knihobudky často doplňují sami čtenáři, Vaňková tento princip na velkomeziříčském koupališti odmítá. „Chceme mít nad obsahem knihobudky kontrolu. Pravidelně ji budeme doplňovat vybranými tituly. Byli bychom neradi, kdyby se z projektu stal pouhý sběr knih," upozornila Vaňková. Pokud se knihobudka mezi lidmi ujme, knihovna plánuje její umístění i na dalších místech.

V Bystřici nad Pernštejnem žádné velké změny neplánují. Ale i tam jsou již přípravy na sezonu v plném proudu. „Opravujeme kachličky, které dostanou přes zimu zabrat v každém venkovním bazénu. A také je potřeba znovu připravit a nainstalovat veškerou techniku, kterou vždy po sezoně sklízíme," popsal Zdeněk Mašík.

Na letní sezonu se připravují i hygienici, kteří pravidelně sledují kvalitu koupacích ploch. „Předsezonní odběr provádíme již na začátku června a v koupací sezoně, tedy od začátku července, již pravidelně jednu za čtrnáct dní," uvedl Josef Roháček ze žďárské hygienické stanice. Podle něj platí, že na začátku sezony je voda nejkvalitnější. „Kvalita vody se postupem času a s rostoucími teplotami rapidně zhoršuje," konstatoval Roháček.

Na Žďársku kontrolují hygienici vodu v rybníku Koupaliště u Nového Města na Moravě, Medlov a Sykovec, v Pilské nádrži a ve Velkém Dářku. „Lidé se o výsledky kontrol zajímají. Dříve nám hodně telefonovali, nyní je sledují na internetu," řekl Roháček. Informace o kvalitě vody hygienici zveřejňují na webu www.khsjih.cz.