Schválené akce jsou většinou ty tradiční, je to například Mezinárodní festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově, Evropský festival filozofie ve Velkém Meziříčí, jihlavský Vysočina Fest, Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského nebo Slavnosti tří kápí v Třebíči. Fanoušci sportu uvítají podporu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě, Mistrovství světa v softballe mužů v Havlíčkově Brodě, Zlaté podkovy v Humpolci nebo Jihlavského půlmaratonu.

V seznamu zatím chybí čtyři nejvýznamnější akce z oblasti klasické hudby. Je to hudba tisíců - Mahler Jihlava, Concentus Moraviae, Hudba pro Kraj Vysočina a Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. „Organizátoři nejvýznamnějších festivalů klasické hudby připravují společný koncept aktivit zaměřených na popularizaci klasické hudby v Kraji Vysočina s důrazem na tvorbu vztahující se k významným autorům z Vysočiny,“ vysvětlila krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

„Rozpočet je pět a půl milionu na definované akce, na hudební akce budou použity rezervy rozpočtu na příští rok,“ dodal náměstek Martin Kukla a dodal, že aktuální seznam čítá šestadvacet kulturních, deset sportovních akcí a dva závody z oblasti motorsportu. Podporu musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Výstava Přírodovědcem v muzeu.
OBRAZEM: Jihlavské muzeum ukazuje opravdové skvosty ze svých sbírek