Obě města totiž hazard upravila vyhláškou, která zakazuje provozování výherních automatů, loterijních her a dalších zařízení.

Kvízomaty jsou zařízení, která kombinují klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami. Podle provozovatelů se tedy na ně vyhláška nevztahuje. Město i specializovaný finanční úřad jsou ale jiného názoru.

„Úředníci při lednové kontrole odhalili v baru Admiral v Selské ulici osm takových zařízení. Město proto podalo trestní oznámení na policii," potvrdil starosta šestitisícové Třeště Vladislav Hynk. Podle starosty vše nasvědčuje tomu, že provozovatel herny, kterým je jedna brněnská firma, spáchal trestný čin.

„Podle našeho přesvědčení jsou důvody, aby bylo zahájeno trestní řízení, které povede k objasnění celého případu," poznamenal Hynk s tím, že případ v současné době policie a příslušné orgány řeší.

Podobný problém se na sklonku loňského roku objevil také v Jihlavě. Statutární město podalo podle mluvčího Jihlavy Radka Tulise podněty ke specializovanému finančnímu úřadu na tři kvízomaty a rovněž poslalo oznámení na Policii České republiky a policejnímu prezidiu.

Problémy s kvízomaty mají města napříč celou Českou republikou. První trest, který zatím v otázce kvízomatů padl, se v loňském roce vyšplhal do výšky 9,75 milionů korun. Udělila jej finanční správa firmě Vindaron PRO. Případ nakonec bude muset rozhodnout soudní spor.

Snadný výdělek

„Pro některé podnikavce se v poslední době staly kvízomaty prostředkem snadného výdělku. Snažili se jejich provozováním obejít stávající zákon o loteriích a jiných podobných hrách, provozovali je bez příslušného povolení a neodváděli tak ani povinný odvod státu," uvedla Petra Petlachová, tisková mluvčí generálního finančního ředitelství. Upřesnila, že za loterii a jinou podobnou hru podle zákona o loteriích je hra považována vždy, když splňuje základní definované prvky. Těmi jsou vklad v podobě sázky, za druhé o výhře a prohře rozhoduje náhoda a existuje možnost výhry.

Také ministerstvo financí ve svém prohlášení potvrdilo, že je kvízomat hazardní přístroj jako každý jiný, proto odporuje vyhláškám, které hazard v obcích a městech zakázaly.