Dodala také, že případů, kdy se pod někým prolomí led, není v kraji tolik. „Loni ani letos žádný takový případ nebyl. To ale není úplně důležité. Záchranu tohoto typu musíme mít nacvičenou a potřebujeme, aby kluci znali všechny techniky, jak osobu dobře, rychle a efektivně vyprostit z ledového sevření,“ podotkla.

Hasiči si během výcviku vyzkoušeli několik způsobů záchrany s využitím různých postupů a technických prostředků, které mají k dispozici. „Kromě standardních prostředků, jako je lano, žebřík či hasičská hadice, máme i speciální pomůcky, a to nafukovací lávku nebo člun. Hasiči si tedy zkouší všechny metody, jak záchranu tonoucího zvládnout. Máme tu i stanoviště, na kterém se učí sebezáchranu,“ poznamenala Petra Musilová.

Ilustrační foto
Bernard hlásí nový rekord. Může za to rostoucí zájem i dlouhé loňské léto

Výcvik v ledové vodě v pterý absolvoval i Marek Doležal z Velkého Meziříčí. „Byl to super zážitek, jinde si tohle nevyzkouším. Vybavení, které tu je, nikde k dispozici nemám, takže je to pro mě úplně nová zkušenost, a musím říci, že perfektní,“ sdělil své pocity bezprostředně po výcviku Marek.

Praktické části výcviku předcházela ještě teoretická příprava. „Kluci se seznamovali se základními prostředky, které se k záchraně používají, sledovali, jak při záchraně postupovat a také měli psychologickou přednášku a přednášku o první pomoci,“ řekla Musilová.

Dělostřelecký granát ráže 7,7 cm šrapnelový M75.
Pyrotechnici v pátek jeli do Čejova. Na půdě jednoho z domů našli granát