Osmý ročník akce na letišti nedaleko Jiřic je rok od roku evidentně atraktivnější jak pro samotné modeláře, tak i pro diváky. „Odhadem tu letos je kolem padesáti až šedesáti modelů. Modeláři nám každý rok přibývají. Vedle toho se snažíme stále zlepšovat zázemí pro návštěvníky, kteří dovednosti modelářů obdivují," zmínil Vladimír Vaněk z Leteckého modelářského klubu Jiřice, jenž show organizuje.

Jedinečnou šanci vidět průřez modelářskou tvorbou si užívali jak zasvěcení, tak i laici. „Na Jiřickou show jsem se synem Vítem dorazil ze zvědavosti poprvé. S modelářstvím nemáme zkušenosti, ale musím říct, že modely, které tu vidíme, jsou opravdu krásné," uznal jeden z návštěvníků, Jiří Farka z Čejova.

Na první pohled se nezdálo, že by modeláři při „pilotování" letadel mohli mít při slunečném počasí problémy, ale jak zkušení prozradili, opak byl pravdou. „Počasí nám opravdu moc nepřeje. Je velké teplo a silný vítr, což pilotáž ztěžuje. Ale počasí si holt nevybíráme, takže se snažíme návštěvníkům předvést to nejlepší, co jde," usmál se modelář Jan Špatný.

Jak upozornil Vladimír Vaněk, právě šestadvacetiletý student Jan Špatný patří k nejlepším. „Nyní se chystám na mistrovství světa. Soutěžím v hale a v zimě to bude má dvanáctá sezona. Vedle toho se podílím na vývoji soutěžních modelů. Do Jiřic jezdím už několik let a dnes tu představuji dva akrobatické letouny," prozradil modelář z Týna nad Vltavou.

Své umění předvedl například ve chvíli, kdy přišel na řadu takzvaný souboj, který vyhrál. „Na soutěžní letouny se uváže dostatečně dlouhá stuha a piloti se ve vzduchu snaží, aby jejich model strhl vrtulkou soupeřovu stuhu," nastínil smysl souboje Vaněk.

Jak dodal, snahou každého modeláře je, aby se jeho letoun co nejvíce podobal originálu. „Můžete si koupit buď téměř hotové modely, jejichž dokončení vás zaměstná na pár hodin, anebo si celý letoun postavíte sám, což trvá desítky až stovky hodin. Akrobatické modely pak ve vzduchu dokážou 
i takové kousky, které skutečný letoun nezvládne," uvedl pro představu Vaněk.

Podotkl, že mezi modeláři jsou i ženy. „Je to výjimečné, ale pokud se tomu opravdu věnují, jsou velmi šikovné," usmál se Vaněk.