Počet neumístěných uchazečů výrazně vzrostl na Jihlavsku. V tomto hledisku je krajské město Vysočiny třetí nejhorší ze sedmasedmdesáti českých okresů a nezaměstnanost 2,7 je totožná jako na Žďársku. Ještě více lidí bez práce je v okrese Třebíč a to 2,9 procent. Naopak nízká nezaměstnanost je tradičně na Pelhřimovsku (1,4 procenta) a na Brodsku (2,1 procent).

„Nárůst míry nezaměstnanosti mezi červnem a červencem je ale běžným jevem tuzemského trhu práce,“ okomentoval vývoj ekonom Lukáš Kovanda a dodal: „Od roku 2005 k němu dochází každoročně, s výjimkou jediného roku, 2014, kdy červencová míra nezaměstnanosti setrvala na úrovni červnové.“ Důvody vidí v přechodu zaměstnanců ze školství na pracovní úřady i nižší nábor zaměstnanců kvůli celozávodním dovoleným, na pracovní trh také přichází absolventi.

Ilustrační foto
Na Vysočině se letos bourá více než loni

Ne každý nezaměstnaný zároveň pobírá podporu, na Vysočině to jsou necelé čtyři tisíce. Zároveň v minulém měsíci poklesl počet volných pracovních míst, v polovině prázdnin to bylo zhruba o stovku méně než na jejich začátku, tedy 11 179.

Celorepubliková míra nezaměstnanosti 2,7 procenta je nejnižší nejen v EU, ale také v zemích OECD, kam patří třeba i Japonsko nebo Island.