Celou diskusi otevřelo hodnocení kvality života v kraji, které je v podstatě velmi pozitivní. Tedy podle dotázaných obyvatel kraje dostala Vysočina hodnocení dvě minus. S tím byli diskutující politici spokojeni. I s perspektivou toho, že v jiných krajích nevychází toto hodnocení lépe.

Bohužel v případě Vysočiny však lidé hlasují nohama. Tedy i mladí lidé jsou podle sociologických dotazníků s kvalitou života na Vysočině spokojeni a v kraji se jim líbí, ale stejně se masivně stěhují mimo náš region. Podle odhadu Českého statistického úřadu by na Vysočině, která má nyní 509 tisíc obyvatel, mohlo žít za čas pouze 450 tisíc obyvatel, což by byl oproti současnosti dvanáctiprocentní úbytek.

Právě tento nepříznivý demografický vývoj byl jedním z hlavních témat debaty. Tedy jak udržet na Vysočině její obyvatele. Kraj se totiž nejen vylidňuje, ale i stárne. „Dochází k odlivu lidí spíše mladších," uvedl pro ČT sociolog Daniel Herzog.

Jedním z kroků, který by mohl pomoci udržet obyvatele na Vysočině, je podle lídrů pro krajské volby zavedení jednotného dopravního systému a zlepšení kvality silnic. Sociálnědemokratické vedení kraje připravuje nový dopravní systém několik let, ale termín uvedení do praxe nestanovilo.

Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) v této předvolební debatě řekl, že pokud k tomu bude vůle v novém krajském zastupitelstvu, mohl by tento systém začít fungovat od 1. ledna 2018. „Předpokládáme, že v roce 2017, pokud bude mít zastupitelstvo vůli, ho může schválit," řekl.

Integrovaný systém dopravy už má řada krajů. Pro jeho zavedení na Vysočině se v úterý vyslovila většina ze zbývajících osmi lídrů, kteří se zúčastnili debaty ČT. Objevily se však různé výhrady. „Návaznost vlaků a autobusů je špatná," řekl kupříkladu Zdeněk Kopecký, lídr koalice Změna pro Vysočinu. Lídr ODS Zdeněk Geist zase nebyl spokojen s tím, že ČSSD slibuje dopravu zadarmo některým skupinám lidí, kterou však budou muset zaplatit ostatní daňoví poplatníci.

Vylidňování Vysočiny se chtějí strany bránit různými způsoby hovořilo se o zkvalitňováním služeb, včetně zdravotnictví, a také lepším zaměřením středního školství. „Školství je nastaveno špatně, nepokrývá potřeby podnikatelů," uvedl lídr ANO Josef Pavlík.

Podle diskutujících by kraj měl také vyvíjet tlak na podporu zemědělství, které na Vysočině zaměstnává nejvyšší podíl obyvatel mezi kraji v Česku. „Mnoho lidí ztratilo práci v zemědělství. Takže já si myslím, že je třeba dát příležitost zemědělství a českým potravinám. Zkrátka a dobře hledat pracovní místa," soudí bývalý prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Koho ČT pozvala

ČSSD  Jiří Běhounek
ODS  Zdeněk Geist
KDU-ČSL  Jaromír Kalina
ANO  Josef Pavlík
KSČM Milan Plodík
TOP 09 + zelení  Libor Honzárek
STAN + SNK-ED  Lukáš Vlček
Změna pro Vysočinu: Změna + Nezávislí  Zdeněk Kopecký
SPD + SPO Jan Veleba