„Velmi pečlivě dodržujeme všechna protihluková opatření. Musím říci, že piloti jsou v tomto ukáznění. Tréninky začínají nejdříve v 8.30 a končí nejpozději v 19 hodin. Od 12 hodin do 13.30 máme polední pauzu,“ rekapituluje za pořadatele Jan Adamec.

Program v průběhu šampionátu bude poměrně nabitý, přesto však pořadatelský Aeroklub Chotěboř chystá pro návštěvníky na závěr atraktivní podívanou.

„V rámci závěrečného ceremoniálu v neděli 13. srpna předvede své umění kapitán Ivo Kardoš, pilot armádního Gripenu. Na tuto akci jsme dostali speciální povolení od Armády České republiky,“ prozradil Jan Adamec.

Koprová omáčka
Restaurace v horku většinou výrazně mění jídelníček

Ivo Kardoš je tzv. display pilot, to znamená předváděcí pilot, který dokáže se svým nevyzbrojeným letounem poměrně nízko nad zemí dělat opravdu mistrovské kousky. „Přiletí už ve středu 9. srpna, aby si prostor nad letištěm v Počátkách nejdříve zažil,“ podotkl Jan Adamec.

Podrobnosti tohoto vystoupení, jako i další informace k závodům najdou zájemci na stránkách www.eaac2017.eu.

Pokud jde o samotný evropský šampionát, přihlášených je 47 závodníků. Na letišti budou v rámci této akce zpřísněná bezpečnostní opatření, která pořadatelé testují už v tréninkových dnech. Přímo v čase ME bude navíc na hladký průběh dohlížet také Policie ČR, která bude areál letiště monitorovat nejenom ve dne, ale i v noci.

Zajímavostí je, že nejstarším pilotem bude v Počátkách jednasedmdesátiletý Ital, Gian Franco Cillario. Soutěžit budou i dvě ženy: Angličanka Emily Collett a Němka Kathi Suthau.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Agresivní opilec napadl ženu, skončil na záchytce

České barvy budou hájit Petr Kouřil, Jaromír Čihák, Miroslav Černý, Adam Ondrejka a reprezentační trenér Marek Hyka, stříbrný z červnového mistrovství republiky v kategorii Unlimited.

Erika Nováková