Pro nimrody je výstava trofejí zvěře výjimečným dnem. Je to nejenom možnost spatřit téměř vše, co se během uplynulého roku ulovilo v honitbách okresu a oblasti chovu jelení zvěře Žďárské vrchy, ale navíc se potkat a pozdravit s přáteli. „Akce neslouží k nějakému chlubení se myslivců, ale jako prezentace všech honiteb okresu. Jsou na ní tedy jak dobré trofeje, ale i ty horší, u kterých je vidět chyby, jež se při odlovu staly," vyjádřil se za pořadatele jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře Oldřich Sedlář. V sále rozmístili na patnáct set trofejí.

„Já nic vystaveného nemám, můj zdravotní stav mi dovoluje nanejvýš chodit zvěř krmit. Ale můj šestadvacetiletý vnuk střelil muflona, jenž byl ohodnocen stříbrnou medailí. Zlatá, která je nad 205 bodů, mu unikla o 0,70 bodů," řekl v sále František Mička, který dvě desítky let zastával funkci předsedy myslivců a deset let dělal honebního starostu v Jamách. Nyní k myslivosti vede vnuky. „Ten mladší se mnou od dvou let chodí do lesa, připravuji ho, aby byl také myslivcem. Říkává mi: dědo, hned jak udělám zkoušky, tak mi předáš flinty a budu chodit do březiny," dodal Mička.

Loni bylo v honitbách uloveno například 31 kusů jelení zvěře, dále třeba 2072 divočáků, 130 muflonů, 2 jeleni sika, 3160 srnčí a 76 kusů daňčí zvěře, 2021 zajíců, 1814 bažantů, 7429 divokých kachen, ale také 1409 lišek nebo 60 jezevců.

Výstavu si ani letos nenechal ujít hospodář Mysliveckého sdružení Vatín Zdeněk Straka, podle jeho slov je pro něho příležitostí zhodnotit, jakým směrem se za poslední roky kvalita zvěře ubírá. „Je to dar do budoucnosti," vysvětlil Straka. Podotkl, že letos se mu zdá oblast Bítešska, tedy spíše Meziříčska poměrně kvalitnější než ty ostatní.

Na výstavě bylo k vidění zhruba 47 medailových trofejí, mimo jiné čtyři „stříbrní" jezevci, sedmnáct medailových lišek – z toho čtyři „zlaté" a tři „stříbrné", či devět „bronzových" srnců a „zlatí" mufloni. „Kvalita paroží je oproti roku 2011 lepší. Samozřejmě evidujeme roky, kdy bylo medailových trofejí méně. Vše se odvíjí od počtu slunečných dnů v zimě. Slunce totiž evokuje výrobu vitamínu D, jenž přispívá k uvolňování fosforu i vápníku a paroží je pak silnější. Obáváme se, že po této zimě to bude horší," tvrdí Oldřich Sedlář.