Jihlavský hygienik Jiří Kos uvedl, že hospitalizovaný je mladší muž. „Má podle mých informací mírné příznaky, je nutné ten případ nákazy dovyšetřit. Pokud vše půjde dobře, mohl by mít pacient mírný průběh nemoci i nadále, opatření na infekčním by pak brzy skončila, ale nechci něco předpovídat a fušovat do práce lékařů,“ řekl Kos.

Podle jeho slov testy na Třebíčsku v posledních dnech odhalily ještě jednoho nakaženého muže. „Ti dva lidé spolu nemají vůbec žádnou spojitost, ani v místě bydliště, ani jinak,“ řekl hygienik. U druhého případu šlo podle Kosa o důchodce, který měl ještě menší míru příznaků, než muž, jehož nyní hospitalizovali na infekčním v Třebíči.

Žádné autokino

Hygienici však v souvislosti s výskytem nákazy u jednoho ze zaměstnanců dukovanské elektrárny doporučili vrátit se v tomto provozu k rozsáhlým protiepidemickým opatřením. Po prvním dni, co byla ve středu 1. července poprvé od vypuknutí pandemie nového koronaviru otevřená, opět zavřela infocentra na Dukovanech i v dalešické vodní elektrárně. „Od pátku 3. července prozatím na první dva červencové víkendy přerušujeme plánované projekce filmů v letním autokině pod chladicími věžemi,“ vzkázal veřejnosti dukovanský mluvčí Jiří Bezděk.

Podle jeho slov nakažený zaměstnanec delší dobu nebyl uvnitř areálu elektrárny, přesto v tak strategickém provozu musí být všichni nanejvýš opatrní. „Teď se trasuje, s kým se nakažený zaměstnanec potkal. Opět jsme začali měřit teplotu při vstupu. Roušky se musejí nosit v objektech v areálu i ve vnějším prostoru. Znovu je všude dezinfekce, dodržují se rozestupy a řada lidí, kterým to pracovní zařazení umožňuje, zůstala doma v režimu homeoffice,“ vyjmenoval Bezděk.

Krajina na Vysočině.
Sucho je zapomenuto. Na Třebíčsku napršelo dvakrát tolik vody, než normálně

Před nedávnem nový ředitel dukovanské jaderné elektrárny Roman Havlín na otázku, zda v jeho provozu za celou dobu pandemie nového koronaviru byl někdo nakažený, odpověděl, že ne. Mělo by se tak nyní jednat o první případ.

Testování doteď na Třebíčsku odhalilo pětatřicet lidí s nákazou Covid-19, v celém kraji jich bylo zatím 194. Dosud se vyléčilo 184 nakažených. Číslo čtyři v kolonce úmrtí zůstává stejné. V Kraji Vysočina prošlo testováním 11300 lidí.