Jedná se vlastně o typ bezplatné veřejné knihovny, kde si lidé mohou vzít, půjčit nebo volně vyměnit přečtené a „nepotřebné" knihy. Knihovnička je umístěna v klidné odpočinkové zóně vybavené lavičkami, v těsném sousedství zámeckého parku, tedy v prostoru, který je pro četbu a setkávání nejen nad knížkou ideální. Pouliční muzejní knihovna je otevřena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, přístupná komukoli a kdykoli, bez poplatků či registrace, bez omezení výpůjční lhůtou.

Muzejní knihobudka je prosklená skříň z nerezového plechu, v níž uložené knihy neutrpí nepřízní počasí, může být proto používána celoročně. První naplnění knihami zajistilo muzeum z vlastních zdrojů, o další obsah se již postara-jí čtenáři sami. Každý může do knihovny přispět knížkami, které mu doma přebývají.

„Již loňské dočasné umístění uliční knihovny na nádvoří zámku přijala třebíčská veřejnost s mimořádným zájmem," konstatoval ředitel muzea Jaroslav Martínek. Po pozitivní zkušenosti muzejníci knihovní vitrínu do stejného prostoru letos vrátili. Zůstat by tam měla již nastálo.