V současné době se na Vysočině pohřešuje 30 dětí. „Ve všech případech se jedná o děti s nařízenou ústavní výchovou,“ upřesnila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nejčastěji policisté pátrají po dětech, které samy utekly z domova. „Před několika lety jsme v našem kraji pátrali po nezletilé dívce, která se na svém facebookovém profilu snažila navodit pocit, že chce ukončit svůj život a odešla z domova. Při prvotním kontaktu policistů s rodiči se zdálo, že dívka vyrůstá v harmonické rodině a nemá tedy žádný důvod k útěku. Policisté ale postupně zjišťovali, že dívka má problémy, že na ni rodiče kladou velice vysoké nároky, které ona sama nedokáže zvládnout. Dívku se podařilo druhý den vypátrat a byla v pořádku,“ prozradila Čírtková.

„V roce 2016 jsme přijali oznámení o pohřešování třináctiletého chlapce. V odpoledních hodinách odešel z domu pro neshody s otcem a bratrem. Jednalo se o dítě léčené a medikované pro psychické problémy. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce, do které byly nasazeny desítky policistů, a také policejní vrtulník. Chlapce se podařilo vypátrat na základě poznatku veřejnosti v sousední vesnici u kamaráda,“ uvedla Čírtková další příklad.

Lída Rakušanová.
Média se vlivem sociálních sítí totálně proměnila, říká novinářka Rakušanová

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyhlásili za posledních pět let celkem 1 917 pátrání po pohřešovaných dětech. „Z tohoto počtu se jednalo o 1 619 dětí, kterým byla nařízena ústavní výchova a tyto děti uprchly ze školských zařízení určených k jejich výkonu nebo se jednalo o žadatele o udělení azylu, kteří opustí v průběhu řízení azylové zařízení,“ sdělila Čírtková.

Při pátrání po zmizelých dětech je nejdůležitější zejména prvotní kontakt s rodiči a podání co nejpřesnějších informací. Důležité je i nic nezamlčovat. „Loni jsme vyhlašovali pátrání po čtrnáctileté dívce, která poněkolikáté utekla z domova. Podařilo se nám ji vypátrat v horizontu dvou dnů. K tomuto případu je nutné dodat, že k vypátrání mohlo dojít obratem, kdyby dospělí ‚kamarádi‘ pohřešovaného dítěte policii nezapírali informace, kterými v té době disponovali,“ upozornila policejní mluvčí.

Protesty v Dolní Cerekvi.
Úložiště nechceme, dali najevo čerti. Ředitel správy protestujícím poděkoval

Většinu pohřešovaných dětí se podařilo nalézt a byly v pořádku. „Důvody jejich zmizení byly různé. Nejčastěji se jednalo o útěky z domova, kdy se děti snažily řešit nějaké své problémy, s nimiž si nevěděly rady. Většina pátrání skončila šťastně a rodiče se se svými dětmi shledali,“ informovala Čírtková.

Ne všechny případy ale mají šťastný konec. „Jeden smutný a tragický případ kriminalistům ale dlouho z paměti nevymizí. Jedná se o případ z roku 2013, kdy byla pohřešována šestnáctiletá Petra z Jihlavska. Tato dívka byla nalezena mrtvá. Za její brutální vraždu byli pravomocně odsouzení tři pachatelé,“ zavzpomínala Čírtková.

Díky centrální sterilizaci jsou všechny nástroje, které se používají lékaři v nemocnici během operací bezpečné.
Centrální sterilizace: Není vidět, ale nemocnice se bez ní neobejde