„Kapříka kupujeme vždy co nejdříve – minimálně dva tři dny před Štědrým dnem. Šestiletý a pětiletý syn se na to už hrozně těší, chtějí si živou rybu pořádně užít. U vany klidně stráví několik hodin. Jako dítě jsem to měla taky tak, takže je o to teď nemůžu ochudit,“ popsala se smíchem Michaela Nejedlá z Velkého Meziříčí.
Podle prodejců ryb ale zájem o koupi živých ryb v posledních letech rapidně klesá. „Dříve si osmdesát procent zákazníků odnášelo kapra živého, nyní si ho osmdesát procent lidí od nás nechá zabít,“ vyjádřil se Josef Nikl z chotěbořského Rybářství Vysočiny. Ceny se podle jeho slov oproti loňsku zvedly o pětikorunu za kilogram kapřího masa. Za kilo tak lidé na stáncích nyní vydají pětaosmdesát korun.
Ryby z rybářství Vysočiny mohou zájemci nakoupit například u obchodních domů Kaufland ve Žďáře nad Sázavou, Havlíčkově Brodě, Jihlavě a v Pelhřimově, u jihlavského OBI a Tesca nebo u obchodního domu Doubravka v Chotěboři.
Ve čtvrtek startuje s prodejem vánočních kaprů rovněž společnost Kinský Žďár. Kapři z vod rybníku žďárského regionu budou k dostání ve stáncích ve Žďáře nad Sázavou - na náměstí Republiky, u Obchodního domu Kinský v ulici Bezručova a u prodejny INTOP v ulici Strojírenská. V pátek a v sobotu pak ještě v Polné na Jihlavsku. Za kilo kapra zákazníci zaplatí osmasedmdesát korun, což je o tři koruny na kilo více než loni.
„Zdražuje se všechno, takže takové minimální navýšení cen mi nepřijde nijak hrozné. Ráda si pár korun připlatím, když vím, že je to kapr z místních rybníků a ne odněkud z dovozu,“ nechala se slyšet Jana Zachová ze Žďáru nad Sázavou.
Na pětasedmdesát korun vyjde jeden kilogram kapřího masa od Rybářství Jiří Topka. Jejich šupináče lidé mohou sehnat například v jihlavské Věžní ulici v rybárně U Brány. Přímo na sádkách v Těšenově pak lze koupit kilo kapra za sedmdesát korun. „Nabízíme ale i další druhy, třeba pstruha nebo i mořské ryby, chlazeného lososa,“ vyjmenoval Jiří Topka.

Nejen kapry nabízí rovněž rybáři ze sádek v Ronově nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, kteří mají prodejnu také v ulici Veselská ve Žďáře nad Sázavou. Ke koupi tam jsou kupříkladu ještě pstruzi, štiky, sumci nebo candáti.
„Lidé preferují na Vánoce kapra, ale obzvláště mladší generace si často ráda koupí jenom mražené filety - třeba z candáta nebo lososa,“ popsal Lubomír Mach z ronovských sádek. Kilo kapra vyjde podle jeho slov ve žďárské prodejně na sedmdesát devět korun, v Ronově pak o tři koruny laciněji.
Prodej vánočních šupináčů startuje v obou pobočkách ve čtvrtek ráno, ukončení je, stejně jako u většiny dalších prodejců ryb na Vysočině, naplánováno na sobotu 23. prosince.
V poslední den prodeje ale musejí zákazníci počítat s tím, že na ně třeba nezbude taková ryba, jakou by si přáli. „Loni jsem u stánku kupoval kapra na poslední chvíli a měli už jen samé malé. My jsme přitom velká rodina, potřebujeme aspoň tříkilového. Takže letos si pospíším a vyrazím už ve čtvrtek nebo v pátek,“ vyslovil se Jan Hemza ze Žďáru nad Sázavou.
