Od přednášek, ukázek zásahů IZS až besedy s odborníky, mohou studenti i široká veřejnost využívat velkého počtu akcí. V posledních pár letech se však oči lektorů začínají upírat i problematice motocyklistů na silnicích. Důvodů je hned několik, ale jedním ze zásadních faktů je ten, že řidič jednostopého vozidla má 18x větší šanci se stát obětí smrtelné dopravní nehody, než je tomu u řidičů klasických osobních vozidel.

Pokud se podíváme do statistik podrobněji, z oné pravděpodobnosti vyjdou jasně černá čísla, která vypovídají například o tom, že v roce 2014 byl každou sedmou obětí silnice právě řidič motocyklu.

Na zmíněnou situaci reagoval nejprve Tým silniční bezpečnosti společně s Libereckým krajem, který pod názvem „Učme se přežít" začal realizovat kurzy na Sosnové. Psal se rok 2010 a již tehdy bylo jasné, že poptávka po bezplatných kurzech převyšuje nabídku. A tak se množství i intenzita kurzů začala stupňovat. K Libereckému kraji a Týmu se začali přidávat další partneři.

Vyvrcholením je letošní rok, kdy se z původní akce pro několik desítek lidí, stal plně organizovaný ročník, s šestnácti výukovými dny, který dvakrát zavítá i do krajského města Jihlava. Na projektu je velmi zajímavé i to, že je pro účastníky zcela zdarma, což přiláká i mladé řidiče, kteří by si jinak účast v podobném kurzu rozmysleli z finančních důvodů.

První kurzy již proběhly a konaly se v termínu 6 – 8. 5. 2015 a zázemím se stal samozřejmě Jihlavský polygon. Znovu se Tým silniční bezpečnosti na polygon vrátí už zhruba za 14 dní, tedy 28. – 29. 5. Vzhledem k tomu, že první kurzy byly úspěšně proškoleny, můžeme Vám přiblížit samotný koncept jednoho školícího dne, za kterým stojí organizační tým Týmu silniční bezpečnosti v čele s ředitelem Janem Polákem a skutečně pestrá skupina odborníků a osobností z oblasti motorismu. Kromě motocyklových závodníků, mají návštěvníci možnost osobně poznat třeba i motocyklové kaskadéry, nebo odborníky z oblasti psychologie dopravy. Právě ze skupiny osobností je důležité zmínit jméno Vladimíra Maška – instruktora bezpečné jízdy na motorce i závodníka, který je patronem projektu „Učme se přežít" a který má za sebou mnoho let zkušeností se závoděním i výukou mladých a začínajících jezdců. Právě on je zastáncem myšlenek, že na motorce se člověk učí celý život a vyzdvihuje význam zkušeností.

Dále dodává: „Bohužel někteří usedají na motorky s vysokými ambicemi, což způsobuje i vážné dopravní nehody, za kterými stojí nezkušenost a hlavně přecenění sil. Z vlastní zkušenosti mohu popsat i velmi častého návštěvníka kurzů, pro kterého byla účast například darem od přítelkyně. Velmi často tito lidé přicházejí už dopředu s tím, že to nějak přetrpí, ale nic nového se nedozvědí. Už během prvních pár minut se jejich počáteční názor může zcela obrátit, protože pod vedením zkušených instruktorů zjistí svá slabá místa, nebo je zaujme technika, kterou by se rádi naučili od lektorů." Celý výukový den je tedy složen z teorie, kterou vhodně doplňuje samotná praxe na uzavřeném polygonu a za dozoru instruktorů. Nedílnou součástí každého kurzu je stanoviště první pomoci, které zajišťují lektoři z Českého červeného kříže a samozřejmě i vstupní technická kontrola motocyklů na samotném začátku.

Na dalších stanovištích jsou pro účastníky připraveny nejrůznější dráhy. Některé pro simulaci zastavení, jiné pro zvládání motorky v tzv. „nestabilním" režimu, nebo jízdu po mokré vozovce. Dalo by se tedy říci, že každý návštěvník by si zde měl najít nějakou slabinu, nebo oblast, ve které by se rád zdokonalil. Pokud byste se chtěli o našem projektu dozvědět více, neváhejte a navštivte stránky www.ucmeseprezit.cz.

Na setkání při dalších praktických seminářích se na Vás těší Tým silniční bezpečnosti.

Veronika Vošická Buráňová