Část zmíněného muzea najde vhodné prostory v pelhřimovské sportovní hale.

Podle Miloslava Slavíka, předsedy BK Sojky Pelhřimov by v první řadě měli směřovat pozornost k úpravě vstupních, uvítacích prostor před halou. „Před komínem by měla být umístěna přesná replika koše, na který se hrálo při památném mistrovství Evropy ve Švýcarsku v roce 1946, které vyhráli naši pováleční reprezentanti,“ řekl Miroslav Slavík.

Průčelí haly získá stylovou výzdobu. „Na boku komína by měl být nainstalován měřič, aby si zájemci mohli změřit hodnotu svého výskoku a dosahu,“ prozradil Slavík.

Na zemi bude vyznačena čára pro šestimetrový hod, který si budou moci zájemci také vyzkoušet. „Aby se odskakující míče nedostaly mimo vyhrazenou plochu, budou kolem umístěny jako zábrany gabiony naplněné starými basketbalovými míči a záchytná síť,“ poznamenal předseda pelhřimovských Sojek.

Armáda ukončila v pátek 25. září pomoc v humpoleckém Domově důchodců.
Z domova v Humpolci odjeli vojáci. Na jejich místa se vrací zaměstnanci

Ve vnitřních prostorách haly plánují milovníci sportu umístit velkoformátové fotografie třinácti osobností, které se významně zasloužily o český basketbal. „Další postup budování muzea bude záležet na výsledcích společných jednání s městem, které se k celému záměru staví vstřícně,“ doplnil Miroslav Slavík.

Iniciátorem myšlenky zbudovat toto muzeum v Pelhřimově je známý sportovní novinář a televizní komentátor Jakub Bažant. „Basketbal má ve městě úžasnou tradici a my chceme, aby měl dobré jméno i v budoucnu. Muzeum by bylo výbornou propagací jak basketbalu, tak města jako takového,“ sdělil Slavík.

Národní basketbalové muzeum si klade za cíl přiblížit prostřednictvím stovek exponátů, a to dresů, medailí, diplomů a mimo jiné také pohárů, celou historii českého basketbalu.