VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 28 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Pizzař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Oblíbená pobočka v Jihlavě se rozšiřuje a přijme do svých řad nové pizzaře., Výroba a ruční příprava pizzy v pizzerii s pohodovým kolektivem, jedná se o otevřenou kuchyň., Požadujeme: chuť učit se a elán do práce, zkušenosti výhodou, nikoliv podmínkou (zaučíme), trestní bezúhonnost, příjemné vystupování a pozitivní přístup k práci., vlastní seberealizaci a chuť kariérně růst., Nabízíme: nástup do programu zaškolení se a podílení se na růstu firmy pod stále se rozšiřující značkou, týmový kolektiv, možnost kariérního postupu a seberealizace při otevření nových poboček. V případě spokojenosti a dobrých výsledků bonusy., První kontakt telfonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Turbo pizza, s.r.o. - pracoviště, Masarykovo náměstí, č.p. 1192, 586 01 Jihlava 1. Informace: Lukáš Prágr, +420 602 697 625. Věda a výzkum - Věda a výzkum Výzkumný a vědecký pracovník 25 000 Kč Inženýři elektronici ve výzkumu a vývoji Samostatný vývojový pracovník - elektronik. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Charakteristika pozice: , - programování v jazyce C pro MCU i PC , - vývojové práce na řídících jednotkách vznětových motorů , - provádění zkoušek a měření při výrobě prototypů , - provádění zkoušek vstřikovacího zařízení na zkušebně motorů , - vývojové a experimentální práce na konkrétním vývojovém úkolu , - technická jednání se zákazníky i dodavateli , - projektové řízení vývojových úkolů , Požadavky : , - vysokoškolské vzdělání, obor elektrotechnika nebo informatika (výhodou zaměření na regulační a výpočetní techniku, elektroniku, automatizaci) , - znalost PC: jazyk C, C++, C#, IAR (výhodou LabView, VHDL, Matlab, Simulink) , - výhodou zkušenosti s implementací automobilových standardů (SAE J1939, OBD,....) , - výhodou zkušenosti s 32 bit MCU, praxe s návrhem a optimalizací regulačních procesů , - AJ komunikativní úroveň , - řidičské oprávnění skupiny B , - ochota a schopnost učit se, ochota cestovat, schopnost týmové práce, loajalita. Pracoviště: Motorpal, a.s., Humpolecká, č.p. 313, 586 01 Jihlava 1. Informace: Lada Steigerová, +420 567 132 560. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 13 500 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Šička, švadlena. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Mzda je úkolová. Manuální zručnost. Ochota pracovat v kolektivu. Možnost ubytování., 1. kontakt telefonicky pro sjednání osobní schůzky.. Pracoviště: Arcáde color s.r.o., Tovární, č.p. 135, 588 22 Luka nad Jihlavou. Informace: Rostislav Fischer, +420 777 055 301,567 219 694. Výroba - Výroba Ruční balič 13 500 Kč Ruční baliči Ruční baliči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: První kontakt telefonicky, po - čt 9,30 - 14,00 h.. Pracoviště: Ajka transport s.r.o. - pracoviště kostelecké uzeniny, 588 61 Kostelec u Jihlavy. Informace: Román Djuzsenko, +420 775 551 323.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Joukl a Jan Míka u soudu v Jihlavě.

Kauza sypače: Soud s Jouklem a Míkou pokračoval i v úterý

Ilustrační foto.

V září začínají platit slevy na jízdné. ICOM je zavede na všech linkách

Opilý cizinec chtěl ukrást šperky

Jihlava – Cizinec, který se pokusil v neděli večer ukrást šperky za více než čtvrt milionu, byl záhy dopaden. Dechová zkouška prokázala více než dvě promile alkoholu v dechu.

O vedení Jihlavy se bude ucházet desítka stran

Jihlava – Do podzimních komunálních voleb se v krajském městě přihlásila rovná desítka stran.

Kauza sypače: Žalobce navrhl vysoké nepodmíněné tresty

Jihlava – Před Okresní soudem v Jihlavě v pondělí zazněly první závěrečné řeči v kauze údajně zmanipulované veřejné zakázky na nákup osmadvaceti sypačů Iveco pro krajské silničáře z roku 2009. Obžalovanými jsou řiditel krajských silničářů Jan Míka a bývalý náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl.

Cizinec odmítal dechovou zkoušku, skončil na záchytce

Jihlava – V neděli 19. srpna kolem půl druhé hodiny ranní kontrolovala policie řidiče osobního vozu Opel Zafira v jihlavské ulici U Pivovaru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT