VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 110 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor kvality v automobilovém průmyslu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 145 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Jedná se o různorodou práci v kontrole kvality, která probíhá v různých automobilových provozech i mimo Jihlavu - doprava na pracoviště zajištěna. U nás máte možnost kariérního postupu. Jde o směnný provoz - směny si společně domluvíme podle Vašich dispozic a našich potřeb. Nabízíme dlouhodobou spolupráci. , POŽADUJEME: dobrý zrak na blízko (brýle nevadí), časovou FLEXIBILITU, manuální zručnost, fyzická zdatnost, pečlivost, zodpovědnost, ochotu pracovat ve směnném provozu., První kontakt e-mailem, nebo telefonicky od 9:00 do 15:30.. Pracoviště: Flexima s.r.o. - pracoviště jihlava, Strojírenská, č.p. 4, 586 01 Jihlava 1. Informace: Tomáš Borůvka, +420 731 155 976. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 35 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektromontéři. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Elektrotechnik, silnoproud, zkušenost VN, NN, venkovní a kabelové vedení, praxe v oboru nutná, znalost PC, ŘP sk. B, středoškolské vzdělání, nástup ihned. Pracoviště: Elpe s.r.o. - pracoviště jihlava, Na Bělidle, č.p. 5646, 586 01 Jihlava 1. Informace: Zdeňka Čejková, +420 724 723 079. Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 20 000 Kč Úředníci ve skladech Skladník/skladnice. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme pracovníka pro zajištění skladového hospodářství, Náplní Vaší práce bude, - Objednávání náhradních dílů u dodavatelů podle potřeb servisu, - Práce s katalogy Mercedes - Benz, EvoBus, Schmitz, Mitsubishi, - Příjem a výdej zboží ze skladu, administrativa s tím spojená, - Prodej náhradních dílů, kontakt s koncovými zákazníky, - Podpora přijímacích techniků servisu, - Spolupráce při inventuře, - Vedení skladového hospodářství, - Zajištění třídění odpadů, čistoty a pořádku ve skladu, Požadujeme, - Vzdělání SO technického zaměření (maturita výhodou), - Práce s PC, uživatelská znalost MS EXCEL, - Orientace ve skladovém hospodářství - evidence materiálu, příjem - výdej materiálu, - Schopnost učit se novým SW programům - katalogy, objednávkový systém, - Osvědčení na řízení vysokozdvižného vozíku výhodou, - Osvědčení řízení vozidel sk.B (C,E,D - výhodou). Pracoviště: Icom transport a.s., Jiráskova, č.p. 1424, 586 01 Jihlava 1. Informace: Eva Michalová, +420 606 773 222. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Odborný pracovník 30 000 Kč Odborní pracovníci kalkulací, cen, nákladů a rozpočtů Referent nabídkového řízení. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis pracovní pozice:, - vypracování konceptu a technických podkladů pro cenovou nabídku, - vypracování kalkulace a cenové nabídky, - spolupráce s dodavateli a zákazníky, , Požadavky:, - znalost AJ slovem i písmem (min. B2), - znalost oboru strojírenství (technologie plošného tváření, postupové střižné nástroje), - obecné ekonomické znalosti, - Microsoft Office, - základní znalost CAD 3D. Pracoviště: Swoboda - stamping, s.r.o., 586 01 Jihlava 1. Informace: Edita Lukášová, +420 567 578 608,734 254 246.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slavnostní otevření infocentra Maják v horní části Masarykova náměstí pro 22. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Filmový festival přilákal i odborníky mimo svět filmu

Tým dobrovolných hasičů z Vysočiny na mistrovství v Domažlicích.

Dobrovolní hasiči z Vysočiny na mistrovství bodovali

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

Vysočina – Ve středu a čtvrtek cestovala po Vysočina osmičlenná výprava. Zkoumala zajímavá místa, která by byla vhodná pro filmování. Navštívili zámky, ale třeba i sklárnu v Karlově nebo podzemní chodby v krajském městě.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Vysočina - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

Další obchod v Jihlavě: U nemocnice bude Möbelix

Jihlava - Naproti Uni Hobby ve Vrchlického ulici se již brzy začne stavět. Do krajského města Vysočiny totiž míří nábytkářský řetězec Möbelix, jehož vedení zde plánuje v příštím roce otevřít svůj obchodní dům.

OBRAZEM: Lahve ze světelské sklárny Bomma pomůžou dobré věci

Vysočina – Deset designových aukčních lahví ze světelské sklárny Bomma pomůže dobré věci. Výtěžek z jejich dobročinné aukce půjde na konto Centra Paraple, které pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT