„Od dubna kraj staví nový, práce potrvají do srpna. Musí se to objíždět až přes Rokytnici. Máme obrovské problémy. Lidé neustále nadávají, připadá jim, že práce jdou pomalu. Zkoušejí zkratky po ulicích ve Starči v části směr sídliště, kde je ale vjezd povolen jen na výjimku,“ popsal situaci Linhart.

Úřad městysu vydal desítkám místních a některým přespolním, kteří zde pracují, zmíněnou výjimku a do zákazu můžou vjet. Ostatní ale musejí objíždět.
Nespokojenci kritizují nejen tempo prací, zdá se jim, že v úvodu uzavírky se dva týdny na stavbě nic moc nedělo, přitom silnice na Mastník zůstala zavřená.

„Já to tak tragicky nevidím. Zbourat most a postavit nový, není jen tak. Vedou skrz něj různá potrubí a kabely, o nichž nikde nejsou záznamy a musí se s nimi pracovat velmi opatrně. To všechno se dělá ručně a chce svůj čas. Další čas potřebují technologické přestávky pro zrání materiálu,“ vyjmenoval starosta.

Rokytná Run.
Rokytná Run pomohl získat peníze na fotbalové kabiny

Stavba mostů na krajských silnicích na Třebíčsku spadá do kompetence náměstka šéfa krajských silničářů Libora Joukla.

Kontroluje, zda stavaři nedávají občas zákazové značky na místa, kde sice úředně mají schválený termín uzavírky, ale vědí, že s opravdovou stavbou začnou až o něco později?

„Konkrétně ve Starči naopak ještě několik dní nechali lidi jezdit, i když už měla firma vyřízenou uzavírku. Termíny drží. A pokud se stane, že jsou dělníci pár dní pryč, může to souviset s prací na jiné stavbě. V současnosti je jich rozjetých hodně a stavařů je zoufalý nedostatek,“ reagoval Joukl s tím, že režim uzavírek a termínů je čistě v kompetenci firem.

Stařeč není jediné místo, kde se staví nový most při uzavírce. Na Třebíčsku je to podle webu krajských silničářů ještě v Popovicích a v Jakubově. A přemostění se budou předělávat v této sezoně od května ještě v Jackově a v Radoníně, od června v Rouchovanech. V srpnu pak v Biskupicích a od srpna do října v Bolíkovicích.

V pondělí 14. května začne desetidenní uzavírka silnice uvnitř Šebkovic, na konci května pak 2,5 měsíční uzavírka průtahu Jackova. Do 7. června potrvá uzavírka opravované Ocmanické ulice v Náměšti. V polovině června pak má odstartovat hned sedm úplných uzavírek, potrvají do září: Kralice – Březník, Kramolín – Sedlec, Rudíkov - průtah, Kamenná – Budišov, Jemnice – Police, Šašovice – Meziříčko a část krajské silnice II/408 uvnitř Jemnice.

Od června do srpna se bude opravovat průtah Radonínem.

Od července průtah v obci Dolní Lažany, úseky Horní Heřmanice – Uhřínov, Chotěbudice – Lomy, Hostákov – Valdíkov a také půl kilometru silnice u Valče.

V září přijde na řadu úsek Lesůňky – Šebkovice a průtah Studencem, v říjnu pak průtah Bolíkovicemi.

Po výstavbě nové kanalizace se budou letos dělat povrchy silnic v Naloučanech , Ocmanicích, Budíkovicích a v Kuroslepech.

Dokončí se rekonstrukce silnice v Kralicích, která začala v dubnu. A přerušená oprava úseku Ocmanice – Zahrádka, tam termín zatím není stanovený, stejně jako u opravy silnice v Okarci.

Výstava tradiční lidové kultury Kraje Vysočina.
OBRAZEM: Výstava představuje řemesla a řemeslníky Vysočiny