Za pár dní končí platnost roční papírové dálniční známky za rok 2020. Pak už zbývá pouze seškrábnout ji z okna auta. K dostání je na jihu Moravy i v celé republice už pouze elektronická. „Raději jsem měl dosavadní způsob. Koupil jsem známku, vylepil ji a měl klid. Nemusel jsem nikde hledat na internetu a platit ji přes něj,“ poznamenal třeba Brňan Martin Kalina.

Začaly práce na výstavbě wellness centra ve sportovním areálu na Kraví hoře.
Pryč s dlažbou: na Kraví hoře začíná dostavba wellness se saunovým královstvím

Výhodou nových dálničních e-známek je jejich klouzavá platnost. „Oproti papírovým ročním už nefunguje kalendářní rok, ale libovolných 365 dnů. Řidiči si sami určí, odkdy chtějí, aby známka začala platit,“ upozornil mluvčí státního podniku Cendis Martin Opatrný. Podnik má elektronické dálniční známky na starosti.

V Jihomoravském kraji zůstávají čtyři úseky dálnic bez poplatku. Řidiči, kteří jezdí po dálnici pouze těmito místy, tak ušetří. „Zpoplatněné nejsou dálniční úseky, které slouží jako městské obchvaty. V případě Jihomoravského kraje se jedná o Brno a Pohořelice,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Elektronická dálniční známka

typy: roční za 1500 korun, měsíční za 440 korun, desetidenní za 310 korun

výhoda: oproti starým ročním elektronická na libovolných 365 dnů

počet prodaných známek: od 1. prosince loňského roku do středy 1 040 088 kusů za přibližně 1,5 miliardy korun

kde lidé nakupují: nejvíce na e-shopu na webu eDalnice.cz (846 344 ks), pobočky České pošty (103 396 ks), čerpací stanice EuroOil (87 067 ks), samoobslužné kiosky (3 281 ks)

úseky na jihu Moravy bez dálničního poplatku: D1 (Kývalka Holubice), D2 (Brno Chrlice; u Lanžhota ve směru na Břeclav), D52 (u Pohořelic)

Na D1 platí výjimka v úseku mezi Kývalkou a Holubicemi na Vyškovsku, na D52 u Pohořelic na Brněnsku, na D2 z Brna po sjezd v Chrlicích a na krátké trase ve směru od slovenských hranic na Břeclav. „Úseky jsou pro všechny bez poplatku. Stejně tak všichni musí mít známku pro jízdu na zpoplatněných. S výjimkou osvobození, které se týká například hendikepovaných,“ zmínil Opatrný.

Kdyby byl třeba zmíněný dálniční úsek u Pohořelic placený, museli by řidiči bez dálniční známky zbytečně najet více kilometrů. „Není tam adekvátní nezpoplatněná souběžná komunikace. Navíc by pak jeli přes Pohořelice, což je špatně,“ řekl pohořelický starosta Miroslav Novák.

Lidé si elektronické dálniční známky mohou koupit na webu eDalnice.cz, pobočkách České pošty, čerpací stanici EuroOil nebo v samoobslužných kioscích.

Podle Opatrného zhruba tři procenta obyvatel při prodeji udělá chybu. „K nejčastějším patří, že lidé špatně vyplní některé údaje. Státní poznávací značku, e-mail nebo variabilní symbol. Pokud zadají špatně číslo SPZ a koupí si známku s okamžitou platností, bohužel je to podobné, jako když si dříve koupili papírovou, napsali tam špatně SPZ a nalepili na okno. Nemůžeme jim to kompenzovat,“ upozornil Opatrný.

Na jižní Moravě jsou čtyři dálniční úseky bez poplatku.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta Evjáková

Pokud si někdo koupí známku v předstihu, je možné chybu opravit, než začne platit.

Od prosince loňského roku do středy registruje Cendis přes milion kusů prodaných e-známek za přibližně jeden a půl miliardy korun.