„Je to z našeho vlastního plnotučného mléka, ochutnejte,“ nemusela ani moc pobízet vedoucí mlékárny Nadia Ishchenko. U pultu se vzorky sýrů byla nepřetržitá fronta. Grilovaný polotvrdý sýr šel na dračku.

„Neroztéká se, je bez přidaných éček,“ poznamenala Nadia Ishchenko. A ochutnávači zpravidla nezůstávali u jednoho vzorku.

Nápad udělat si vlastní malou mlékárnu přišel v podniku už před časem. „Cena mléka je jak na houpačce. Chvíli je litr za šest korun, tedy pod výrobními náklady, zakrátko se to zlepší, aby to zase hrozilo pádem do špatných čísel. A tak jsme si řekli, že každý den 500 litrů našeho kvalitního mléka zpracujeme sami,“ vysvětlil motivaci pustit se do něčeho nového investiční technik Zbyněk Hanák.

Ilustrační foto.
Pálení čarodějnic zpestří soutěže, koncerty i stezka odvahy

Nejprve se lesoničtí zemědělci porozhlíželi po dotaci. Zjistili, že se nevyplatí, protože paradoxně celý záměr prodraží. A tak žádost zmačkali, zahodili a začali znovu po svém. Adaptovali v souladu s normami starý dům u vjezdu do areálu, který byl nevyužitý. Tam, kde býval obývák a kuchyň, je dnes prodejna. Otevřou ji už brzy, 21. května.

„Budeme nabízet mléko v našich obalech, tvarohy, měkké, pařené i polotvrdé sýry podle kyperské receptury. Všechno z plnotučného mléka,“ vyjmenoval Hanák. Podle platné legislativy musejí nabídnout 65 procent produkce minimlékárny takzvaně ze dvora, tedy ve své prodejně, zbytek udají na regionální trh.

Zdroj: Youtube

V Den otevřených dveří areálem agropodniku voněly masné speciality. „Porazili jsme dvě jalovice a nadělali pečené hovězí maso a hamburgery - těch se jen první den prodalo 1 500,“ zmínil Hanák.

Pochutnal si například místní senior, pan Karel, který si vystál frontu. „Byl jsem si na mase v pátek a dnes beru i domů manželce, uděláme si výborný oběd,“ pochvaloval si.

Právě chov hovězího patří mezi důležité činnosti Rolnické společnosti Lesonice. Aktuálně chovají 680 dojných krav. Společnost přímo v Lesonicích zaměstnává 62 lidí a působí tam deset let. Podle Zbyňka Hanáka hospodaří celkově na 4,5 tisících hektarech. Pobočky jsou ještě na Ivančicku, v Koněšíně a Zbraslavi. Zemědělský podnik se zabývá taky pěstováním pšenice, ječmene i soji.

Mateřská školka Na Hradě otevřela svoji přírodní zahradu.
OBRAZEM: Děti ze školky mají novou přírodní zahradu