„Silnice z Nového Města na Moravě do Žďáru nad Sázavou byla sice posolená, ale ležela na ní vrstva sněhové břečky. V ostré zatáčce před odbočkou na Lhotku už bylo v příkopě auto, řidič to zřejmě nezvládl. A o kousek dál bylo v příkopě druhé. Jela jsem celou cestu třicet, naši kolonu vedl nějaký náklaďák, který jel strašně pomalu. Měla jsem trochu strach, jestli to vůbec do kopce vyjede, kdyby zastavil, tak bychom tam asi zůstali stát všichni,“ poznamenala Alena Lišková z Nového Města na Moravě.

Podobné zkušenosti přicházely i z jiných stran. „Jel jsem ráno přes Ostrov nad Oslavou do Žďáru, silnice nebyla prohrnutá ani posypaná. Strašně to klouzalo, neodvážil jsem se jet víc než padesátkou, a to i mimo obec. Silničáře jsem nepotkal ani jednou. Před Sazomínem v kopci stál v protějším pruhu kamion a kolona za ním se táhla přes celý Sazomín. Ještě že jsem jel na opačnou stranu,“ postěžoval si na kvalitu údržby místních komunikací Petr Karásek z Velkého Meziříčí.

Silničáři se ale brání. Podle nich vyjela na silnice veškerá dostupná technika. „Na Vysočině vyjelo brzy ráno na silnice pětašedesát sypačů. Na Žďársku se jich na údržbě podílelo asi pětadvacet, tam tradičně posíláme nejvíce vozidel. Bohužel nestíhají. Největším neštěstím jsou kamiony, hlavně ty, které řídí cizinci. Nemají zkušenosti s jízdou po našich silnicích a k tomu v takovémto počasí,“ vysvětlil výrobní náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Julius Janeba.

Instalace nové zvoničky.
OBRAZEM: V Novém Městě si mohou lidé letos zazvonit pro štěstí

Přestože většina řidičů jezdí na silnicích Žďárska poměrně disciplinovaně a opatrně, nehody se jim nevyhýbají. Policisté jich během dopoledne zaznamenali pětatřicet. „Je ale i spousta takových nehod, které řidiči nemuseli nahlašovat a také je nehlásili. Zatím se všechny nehody obešly bez větších komplikací, máme hlášeno pouze jedno lehké zranění. Z celé Vysočiny bylo nehod nejvíce na Žďársku,“ informovala ve čtvrtek v dopoledních hodinách policejní mluvčí Dana Čírtková.

Havarovalo se například ve Fryšavě pod Žákovou horou. „Po osmé hodině ranní jsme přijali oznámení, že tam narazilo osobní auto do autobusu. Stalo se to v zatáčce v blízkosti tamní restaurace ve směru od Kadova. Nehoda se obešla bez zranění, v autobuse byl pouze jeden cestující,“ popsala Dana Čírtková.

Další nehoda se stala u Daňkovic. Řidiči tam museli počítat s tím, že odstraňování následků bude mít dlouhodobější charakter. „Ve směru na Borovnici za odbočkou na Javorek sjelo do příkopu nákladní auto se dřevem a obrátilo se na bok,“ potvrdila mluvčí policie Dana Čírtková.

Dobrovolní dárci krve převzali ocenění ve žďárské Staré radnici.
OBRAZEM: Ve Žďáře ocenili dárce krve, dostali stříbrné a zlaté medaile

Plné ruce práce měli také hasiči. „Hned ráno se stala dopravní nehoda ve Velkém Meziříčí, při níž skončilo osobní vozidlo zadní částí v řece. Naštěstí nedošlo k úniku provozních kapalin. Hasiči pomáhali i s vyprošťováním vozidel z příkopu u Slavkovic a Radňovic,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Také v následujících dnech by řidiči měli jezdit opatrně a přizpůsobit jízdu stavu vozovky. Meteorologové hlásí v pátek, v sobotu i v neděli slabé sněžení a ojediněle i mrznoucí mlhy.

Zásobník sněhu ve Vysočina aréně.
Obří lednice byla otevřena. Příští týden už se ve Vysočina Areně začne lyžovat

Co se také ve čtvrtek stalo na silnicích:
SázavaHavarované těžké nákladní vozidlo a zaparkované osobní auto, bez zranění, na silnici 35011, silnice uzavřena (7:10 hodin).

Daňkovice Nehoda nákladního vozidla na silnici 353 u obce Daňkovice, převrácený návěs pro převoz klád (10:05 hodin).

Fryšava pod Žákovou horouSrážka autobusu s dopravním automobilem, jízdní pruh uzavřen (8:25 hodin).

Sklené nad OslavouSrážka dvou nákladních vozidel (8:30 hodin).

Velké MeziříčíDopravní nehoda v ulici Vrchovecká (10.30 hodin)