„Klikva bahenní je vzácná neopadavá drobná rostlinka rašelinišť. Přizpůsobila se těžkým podmínkám kyselých, stále podmáčených půd chudých na živiny. Najít ji lze například na Dářských rašeliništích. Právě tam jsme nyní zaznamenali nejvíce případů sběru jejích plodů, což je zakázáno," uvedla mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy Jana Hejtmánková.

Na zmíněnou oblast bedlivě dohlíží lesní strážce, který se s „hříšníky" už několikrát setkal. „Letos jsem tam viděl někoho trhat plody klikvy už asi šestkrát. Ale chodí tam určitě daleko více lidí, některá místa jsou dost vysbíraná," potvrdil Lubomír Dajč, který v CHKO zastává funkci strážní služby. Podle něj se ale podobné případy neodehrávají poprvé. Zralé plody klikvy lákaly ke sběru už i v minulých letech. Lidé porušující zákaz vysvětlují svou nedovolenou činnost různě.

„Jednou jsem tam potkal asi osmdesátiletou babičku, které jsem vysvětloval, že tam nemůže klikvu trhat, že je to zakázané. A ona mi na to řekla, že to tam trhat musí, protože to jinde neroste," pousmál se Lubomír Dajč.

Sběrači si často ani neuvědomují, že je za sběr klikvy bahenní může stihnout trest v podobě desetitisícové pokuty. „To je jen základní sankce. V případě, že by se to opakovalo, se pokuta může vyšplhat ještě mnohem výše," vyjádřil se šéf Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Nejprve se ale vždy strážci snaží řešit problém jinak, například domluvou nebo napomenutím. „Lidé by si ale měli uvědomit, že do národní přírodní rezervace je zakázán vstup mimo vyznačené cesty. A také je tam zakázáno cokoliv sbírat nebo trhat. Pokud tyto zákazy někdo nerespektuje, dopouští se hned několika přestupků," dodal Václav Hlaváč.

Sběrem plodů klikvy mohou lidé způsobit i další škody. A to nejen pošlapáním vzácných rostlin.

„Plody klikvy se živí také řada živočichů, a jestliže jim je někdo sklidí, tak výrazně zasáhne do přírodních procesů. Pokud si někdo utrhne tři čtyři plody, tak se nic moc neděje. Horší jsou sběrači, kteří si domů odnesou plné nádoby," řekl Václav Hlaváč.

Plody klikvy, které se velmi podobají brusinkám, lidé zavařují, suší i zmrazují. „V dnešní době již lze kulturní odrůdy klikvy s velikými plody koupit v zahrádkářstvích a pěstovat je doma na zahrádce nebo ve velké nádobě. Lidé se nemusí pro ně vydávat do chráněných oblastí a trhat je tam, kde je to zakázáno," uzavřela Jana Hejtmánková.