Zpočátku obdivovala jeho talent jen rodina. Postupně se o něm ale dozvídá i širší okolí. „Zdobení perníčků se více věnuji asi čtyři roky. Nejdřív jsem zdobil jen doma, pro rodinu, na Vánoce. Babičky to totiž ocení nejvíc. Postupně se ale přidávali známí a minulý rok jsem dělal na objednávku i velikonoční perníčky a perníčky na Den matek,“ říká dvaadvacetiletý fotbalista Trojánek.

Své umělecké nadání neobjevil na hodinách výtvarné výchovy, ale díky rodině a zvykům. „Zdobení perníčků je jedna z našich domácích vánočních tradic. Podle všeho mám talent po taťkovi. Tomu zdobení taky jde, ale nemá tolik trpělivosti,“ vypráví Tomáš Trojánek a pokračuje: „Pro mě to ani není příliš obtížné. Od začátku mi šlo zdobení samo od sebe. Nejnáročnější je ale trpělivost, ta občas dochází.“

Muzeum v Novém Městě na Moravě má nový odpočinkový koutek.
Zážitek: v Horáckém muzeu se lidé náhle ocitnou v parku. I v lednu jako v létě

Do samotného pečení se novoměstský obránce příliš nehrne. K ruce mu tak jsou přítelkyně a maminka. „Já perníčky většinou jen zdobím. Jednu nebo dvě várky už jsem upéct zkusil, ale od přítelkyně nebo mamky jsou lepší,“ popisuje Trojánek.

Na zkrášlování perníčků nemá speciální triky. Obyčejný sáček na zdobení a klasická poleva. „V loňském roce jsem ale zkusil královskou polevu a je super. Rozhodně usnadní práci. Dříve jsem dělával klasickou polevu z cukru, bílku a citronové šťávy, ale míchání bylo moc zdlouhavé,“ doplňuje hráč fotbalu z Radňovic.

Ilustrační snímek
Potížistka k soudu nepřišla: řeší se její rvačka s policisty v meziříčské bance

Díky profilu Perníčky z Radňovic se povědomí o jeho umění šíří dál. Okolí ale většinou reaguje překvapeně. „Nikdo nechce věřit, že zdobím já. Na facebooku a instagramu jsem si vytvořil stránku a skoro všichni si mysleli, že perníčky zdobí naše babička. Jedna paní si zase myslela, že jsem malíř. Když zjistila, že jsem fotbalista, byla dost překvapená,“ přibližuje nejčastější reakce amatérský cukrář.

Cukrářské výrobě se ve volném čase věnuje i Trojánkova přítelkyně Barbora, která mu pomáhá s pečením a současně tvoří krásné dorty. Zdobení perníčků ale její silná stránka není. „Pro přítelkyni je náročné udělat i rovnou čáru. Asi by na to neměla tolik trpělivosti, ale už se trochu zlepšila,“ dodává s úsměvem Tomáš Trojánek.