Nové dva případy jsou hlášeny z Jihlavy a z Třebíče. Na jednotce intenzivní péče infekčního oddělení jihlavské nemocnice byl hospitalizován muž (ročník 1955), v Nemocnici Třebíč pak o čtyři roky starší žena. „Oba tito hospitalizovaní pacienti onemocněli chřipkou typu B,“ doplnila aktuální informaci vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Radka Štěpánková.

Chřipka typu B byla příčinou závažného chřipkové onemocnění i v případě dvou prvních případů na Vysočině v letošní chřipkové sezoně. „Žena, která byla se závažným onemocněním hospitalizována v jihlavské nemocnici jako první, je už v tuto chvíli mimo ohrožení života,“ poznamenala Štěpánková. Zmíněná pacientka, ročník narození 1965, byla se závažným chřipkovým onemocnění hospitalizována 30. ledna. O tři dny později byl v jihlavské nemocnici se závažnou chřipkou hospitalizován muž, který se narodil v roce 1953.

Loňské masopusty na Třebíčsku.
Stroj času, bruslení, pohřbená basa. Masopust vtrhne i na Třebíčsko

Od pondělí 5. února se rozšířil seznam zařízení na Vysočině, která vyhlásila kvůli chřipkové epidemii zákaz návštěv, o mateřskou školku v Litohoři na Třebíčsku. Navíc Nemocnice Jihlava vydala směrem k návštěvám doporučení, aby se zamezilo šíření nemoci. „Pokud se chystáte do nemocnice na návštěvu vašich blízkých a pociťujete jakékoliv příznaky respiračního onemocnění (kašel, rýma, kýchání, teplota…), zůstaňte prosím doma a nešiřte onemocnění dále,“ připomněla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Zákaz návštěv v jihlavské nemocnici zatím vyhlášen není. „V případě, že se situace změní, obratem vás budeme informovat a zpráva bude vyvěšena na našich webových stránkách,“ doplnila mimo jiné v doporučení ze středy 7. února Zachrlová.

Nemocných v těchto dnech přibývá, například na Jihlavsku je to nejvíce patrné na Telčsku a v Lukách nad Jihlavou. „Od pondělí máme potvrzené další případy onemocnění chřipkou, v Jihlavě jich přibylo sedm, v Třebíči patnáct,“ ilustrovala postup chřipky na konkrétních číslech Radka Štěpánková.

Zákaz návštěv je nyní v platnosti v devíti lůžkových zařízeních napříč Vysočinou.

Ilustrační foto.
Manželský slib uzavírají spíše na zámku než před Bohem

Zákaz návštěv v lůžkových zařízeních na Vysočině

(stav k 7. únoru)


MŠ Litohoř od 8. 2. do 11. 2.
Nemocnice Pelhřimov od 31. 1. do odvolání
DD Proseč u Pošné od 5. 2. do odvolání
Nemocnice Havlíčkův Brod od 3. 2. do odvolání
Nemocnice sv. Zdislavy, Mostiště od 5. 2. do odvolání
Vysočinské nemocnice, LDN Humpolec od 5. 2. do odvolání
Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod od 5. 2. do odvolání
Nemocnice následné péče Háj, Ledeč n. Sázavou od 5. 2. do odvolání
Psychiatrická nemocnice Jihlava od 6. 2. do odvolání
Plicní léčebna Humpolec, Vysočinské nemocnice od 5. 2. do odvolání
Zdroj: KHS Kraje Vysočina

Zdroj: KHS Kraje Vysočina