Letu se zúčastnilo i šest předškoláků. „Bylo to nesmírně krásné, protože jsme to spojili s dětmi z mateřské školy Škola hrou v Praze 15. Naši dědečkové a babičky si některé z dětí vzali dokonce i na klín,“ vyzdvihl Jaroš.

Dětem se povedly kuriózní kousky. „Děti to letadlo dokázaly roztočit tak, že létalo v saltech. Sám jsem koukal do těch okýnek a viděl jsem, že se točíme. Pan kapitán říkal, že tam byli různí hosté, ale tohle se zatím nikdy nestalo,“ zasmál se ředitel domova.

Celá akce se konala díky tříletému výročí zajímavého projektu. „Vzpomněli jsme na dojezd na Měsíc, na který jsme šlapali na rotopedech. Na závěr jsme si při této příležitosti promítli také dokument Marka Dobeše Cesta na Měsíc,“ sdělil Jaroš.

Informace o zákazu návštěv se na vchodových dveřích v areálu nemocnice objevila hned po vyhlášení opatření.
Nemocnice Pelhřimov vyhlásila zákaz návštěv

Také ze středeční akce vznikne krátkometrážní dokument. „Mohl by být hotový někdy kolem května a možná se bude promítat i v České televizi,“ naznačil Jaroš.

„Když jsem se o aktivitě domova seniorů v Onšově doslechl, ihned jsem věděl, že o tom musím natočit dokumentární film. Přijít s nápadem, jak pomocí imaginace aktivovat mozek i tělo zároveň, je unikátní řešení v evropském měřítku. A přitom stačí jen tak málo – dát seniorům motiv. V tomto případě sčítáním našlapaných kilometrů motivovat klienty, aby objeli Zemi a následně se společným součtem vydali na Měsíc,“ ocenil režisér Marek Dobeš.

Začátky projektu ale nebyly jednoduché. „Nedovedete si představit, co to bylo za přesvědčování, abychom dostali první babičku na rotoped. Ale když to naše první uživatelka přeci jen zkusila, rozjel se projekt sám od sebe. Ve finále šlapaly desítky uživatelů, dvakrát jsme objeli zeměkouli a ve finále se pustili na Měsíc,“ zavzpomínal Jaroš.

Ilustrační foto.
Respirační onemocnění jsou na sezonním maximu, v kraji je chřipka typu B