„Úvodní cyklojízdou dáváme oficiálně na vědomí, že v Humpolci budou k dispozici takzvaná sdílená kola,“ informoval jeden ze spoluzakladatelů projektu na.co.KOLO Petr Machek.

Humpolečtí mohou novinku využívat při cestování městem. „Jde o to, že v rámci úvodní cyklojízdy rozmístíme po městě bicykly projektu na.co.KOLO, které budou od toho okamžiku sloužit obyvatelům Humpolce jako bezplatný dopravní prostředek,“ přemítal nad hlavním posláním akce Machek.

Je to úplně poprvé, co se kola oranžové barvy, která je pro celý projekt na.co.KOLO charakteristická, dostanou na silnice. „Oranžová kola budou uvedena do provozu a od této doby se stanou součástí veřejné dopravy v Humpolci,“ potvrdil informaci Petr Machek.

Volně dostupné bicykly jednotné barvy mají ještě jedno unikátní znamení. „Veškerá kola našeho projektu ponesou vždy jména významných humpoleckých rodáků,“ vyzdvihl zajímavost Machek.

Jejich jméno bude zkrácené graficky podobně jako u loga celého projektu. „První osmička je tedy následující Čeněk.V, Aleš.H, Ivan.Martin J., Zorka.S, Jan.Z, Bohumil.Vít.T, Jindřich.H a Josef.D,“ vyjmenoval Machek názvy kol z první jízdy.

Jména jsou tímto způsobem uvedena podle organizátorů schválně. „Zkratkovitost pojmenování je zároveň drobnou hádankou. V průběhu cyklojízdy dojde k představení těchto humpoleckých osobností,“ pousmál se Machek.

Svátek sousedů.
Lidé z obyčejné křižovatky slaví popáté Svátek sousedů

Trasa premiérové jízdy povede celým městem. „Zastávky úvodní cyklojízdy budou u všech stojanů na kola. Všechny stojany budou označeny logem projektu, u osmi z nich budou zaparkovaná na.co.KOLA,“ nastínil plány Petr Machek.

Do projížďky se mohou navíc zapojit i další nadšenci a cyklisté.

Všechna oranžová kola se objeví dokonce i na Majálesu. „Horní náměstí bude první zastávkou. Před prvním koncertem Majálesu jeho návštěvníky seznámíme s projektem,“ informoval Petr Machek.

I připravený doprovodný program první spanilé jízdy se ponese v aktivním duchu. „Startovnímu výstřelu první cyklojízdy budou předcházet aktivity na humpoleckém dopravním hřišti věnované především dětem,“ sdělil Machek s tím, že jsou připravené soutěže zručnosti s jízdním kolem, odrážedlem nebo kreativní dílny s dopravní tématikou.

Zmíněný program pro děti je naplánovaný od 15 hodin. Na 16.30 hodin odpoledne je pak naplánovaný hřeb projektu na.co.KOLO, tedy jeho slavnostní start.

Projekt na.co.KOLO, který od pátku 25. května v Humpolci startuje, umožní zájemcům si bezplatně vypůjčit kola, dojet na místo, kam potřebují a následně oranžový bicykl opět vrátit do některého z dostupných stojanů.

Tím ale jeho náplň nekončí. „Projekt na.co.KOLO je kromě jiného také sociální sondou v našem městě. Co nás hodně zajímá, je, jaký bude zájem o tento způsob dopravy po městě. Také přístup obyvatel, i ten negativní, k možnosti bezplatně používat oranžová kola,“ poznamenal Machek.

Jak se bude projekt veřejně sdílených kol v Humpolci vyvíjet dál, zůstává tedy zatím otázkou. „Co se bude dít dál, je především na nás všech,“ uzavřel Petr Machek.

Taktické cvičení integrovaného záchranného systému s názvem Horizont 2018 v Kamenici nad Lipou.
Hromadná dopravní nehoda. Takovou podobu mělo cvičení záchranářů v Kamenici