Budoucí holičky a kadeřnice mají nový salón v Otmarově ulici, kam se přemístily z Boroviny. Do holičského křesla mě usazuje studentka Kateřina Machovcová. Ta se řemeslu věnuje třetím rokem. „Jaký sestřih si budete přát? Mám vlasy vzít víc, nebo spíš méně?“ ptá se a sama navrhuje, jak by mohla sestříhat boky kolem uší, vršek hlavy či ofinu.

Pošta na třebíčském sídlišti Za Rybníkem, v Okružní ulici.
Víme první: Česká pošta se v Třebíči rozhodla pro změnu při rušení poboček

Vybírám si výraznější zásah, protože to moje nepoddajné háro potřebuje. Studentka si postupně do ruky bere strojek, nůžky i hřeben a pouští se do práce. Po hlavě se pohybuje opatrně. Je však poznat, že nejsem její první zákazník. Strojek na vlasy mě ani jednou nezatahá a nůžky vždycky sešmiknou neposedný pramínek přesně. „Trochu si vás v křesle snížím, abych měla lepší dosah. Je všechno v pořádku?“ ujišťuje se Machovcová.

I kdyby na nějakou botu došlo, tak práci studentek v kadeřnictví kontrolují mistrové. Zdeňka Ludvíková na praxe taky chodívala a nyní předává své zkušenosti další generaci. „Musím si do účesu sama sáhnout, abych poznala, jestli někde nějaký delší vlas nepřebývá. A vy zrovna máte trčivé vlasy,“ komentuje dosavadní průběh.

Pudr a gel

Nástroji účes upravuje, ale zásadní zásahy do něj potřeba nejsou. Ludvíková však navrhuje, že by bylo ještě možné udělat styling. Přestože s ním zkušenosti nemám, tak souhlasím. „Použijeme na to gel a pudr. Ten neudělá takový slepený dojem a dá se s ním pěkně pracovat,“ vysvětluje mistrová a spolu se studentkou zkouší, na kterou stranu mi vlasy lépe pasují. Dozvídám se, že mi víc sluší, když se budu česat doprava.

Veřejné osvětlení v Třebíči.
Třebíč chce vědět, jak jí svítí pouliční osvětlení

Po více než půl hodině je proces hotový. Trvalo to déle, než v běžném holičství. Jiné rozdíly už poznat nejsou. Až na cenu. Klasické ostříhání totiž zákazníka vyjde na šedesát korun. „Většina z toho připadne studentkám,“ dodává Ludvíková.

V anketě ohodnoťte, jak se vám vlasová proměna redaktora Deníku líbí.