„Tak ono je to pravda? Je to jisté, že jsme první v kraji? Tak to je super, samozřejmě že jsem hlasovala,“ reagovala na informaci o úspěchu aleje z Oudoleně Marta Půžová z mateřské školy. Jak zdůraznila, mateřská škola se na výsadně podílela, s ohledem na věk dětí, spíš symbolicky. Nejvíc se do sázení zapojily děti ze školy, ale to na radosti z úspěchu nic nemění.

Naopak Zdeněk Benc z Oudoleně pro alej nehlasoval a jak konstatoval i nadšení pro ochranu přírody se má řídit rozumem. „Samozřejmě sázet alej je potřeba, stromů je málo, ale nemá být uprostřed pole. To není, myslím, nejlepší nápad,“ podotkl Benc.

Kytarista, skladatel, pedagog a jazzman Jiří Jirmal.
Zemřel slavný borovský „chalupář“ Jiří Jirmal

V proudu času zmizela kdysi stará poutní cesta, která vedla přes obec Oudoleň k poutnímu kostelu v Sopotech. Zachoval se po ní jen kamenný kříž u tří starých lip a místní název Hraběnčin křížek. „Proto se obec rozhodla obnovit cestu k tomuto kříži a vysadit podél ní alej ovocných stromů starých odrůd v rámci projektu Kdo má v Oudoleni domek, zasadí si stromek,“ popsala počátek vzniku aleje ve zpravodajství obce starostka Blanka Zvolánková. V rámci originální akce, kdy se vzácně sjednotili obyvatelé Oudoleně, školní děti, spolky a rodáci, byla loni na jaře půl kilometru dlouhá cesta zase obnovena.

Sto dvacet stromů

Všemu předcházela spousta příprav. Jak zavzpomínala starostka děti ve škole malovaly, jak má alej vypadat. Lenka Sedláková vyrobila ke stromům keramické popisky. Rodiny Stehnova a Blažkova rozměřily jámy k sázení, rodiny Benákových a Bačkovských jámy vyvrtala. Michal Blažek vyrobil krásné posezení k opravenému křížku, Jaromír Petruželka seznámil děti ze základní školy s tím, jak stromy sázet a stříhat.

Socha svatého Jana Nepomuckého v Úhrově na Havlíčkobrodsku.
Socha, statek a rabínský dům se staly novými kulturními památkami

Při výsadbě probíhalo vše podle plánu. Účastníci měli připravenou jamku, stromek, 3 kůly a ukázku, jak stromek zasadit. A pak už se sázelo a sázelo… Sázel, kdo měl ruce. Dobrovolníci vysadili 40 jabloní, 30 hrušní, 30 třešní a 20 slivoní.

Na projekt obec Oudoleň získala dotaci z Kraje Vysočina z Fondu Vysočiny ve výši 40 procent z celkových nákladů. Obec dále požádala o dotaci z Nadace Partnerství a projekt z Oudoleně byl zařazen do hlasování akce s názvem Stromy místo letáků. „V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí,“ prozradila za pořadatele Karolína Kostićová z Arniky. Celkové prvenství v devátém ročníku ankety v Česku míří do Středočeského kraje do aleje u Rakovnického potoka