„Jak se k nám informace o mobilním kluzišti postupně dostávaly, tak jsme si řekli, že by to pro občany města mohla být taková krásná příležitost pro zpestření tohoto zimního času. Navíc kluziště bude na náměstí poprvé, takže věřím, že o něj bude zájem,“ přemítal místostarosta Pelhřimova Josef Koch.

Na Masarykově náměstí tedy bude pro všechny zájemce od 14 hodin připravené umělé kluziště se syntetickým ledem, které nepotřebuje vodu ani přívod elektřiny. Kluziště je zcela odolné vůči teplotním výkyvům a povětrnostním vlivům.

K tomu, aby kluziště na náměstí fungovalo, tedy mrznout nemusí. Nejen Pelhřimovští si tak zabruslí při všech teplotách. Kluziště, které bude měřit 20 krát 10 metrů, pojme najednou 47 bruslařů.

Koncert Vysočinky a hostů v pelhřimovském kulturním domě Máj.
OBRAZEM: Král české dechovky zpíval s Vysočinkou

V Pelhřimově během zimních měsíců funguje ale i veřejné bruslení na zimním stadionu, které je podle Josefa Kocha mezi místními oblíbené. „Návštěvníků, kteří chodí na veřejné bruslení, je poměrně hodně. Zimní stadion je tak, co se týče odpoledních hodin, plně vytížený. Po dohodě s technickými službami města se tedy snažíme, aby hodin pro veřejnost bylo víc,“ prozradil Koch.

Bruslení pro veřejnost se tak do programu zimního stadionu snaží zařazovat, kdy je to jen možné. „Například o zimních prázdninách jsme bruslení zařazovali i dvakrát denně, abychom byli schopni poptávku uspokojit,“ doplnil Koch.

Pelhřimovská radnice ale momentálně malým i velkým nabízí zcela jiný zážitek. „Tohle je úplně něco jiného. Lidé mají šanci si zabruslit přímo na náměstí pod otevřeným nebem. Navíc je to kluziště s umělým povrchem, což znamená, že se bude bruslit na umělé hmotě, nikoli na ledu. Možná, že lidé budou bruslit večer, takže je to taková příležitost, kterou by bylo škoda promeškat,“ lákal zájemce Koch.

Vedení města po skončení provozu mobilního kluziště na Masarykově náměstí vyhodnotí, s jakým ohlasem se kluziště setkalo a jakou mělo návštěvnost. „Některá města si kluziště půjčují a jiná si ho dokonce i kupují. Já zatím nechci předjímat, jaké budou naše další kroky. Pokud budou občané kluziště využívat a bude je bruslení na náměstí bavit, tak se i pro další roky bude s myšlenkou koupě mobilního kluziště pracovat,“ nakousl možné řešení Koch.

Následky větru na Vysočině.
Předpověď se silným větrem se potvrdila, stromy začaly padat v půl páté

Jedinečný zážitek si bruslaři budou moci užít zcela zdarma, a to každý všední den od 14 do 20 hodin a o víkendech bude provoz zajištěn od 10 do 20 hodin. Kluziště bude na Masarykově náměstí stát do neděle 28. ledna.

Ovál o velikosti dvě stě metrů čtverečních však nebude z bezpečnostních důvodů sloužit k provozování hokejových zápasů, a to ani na amatérské úrovni. Návštěvníci mobilního kluziště by tak měli nechat hokejky i puky doma.