„Momentálně je přihlášeno pět, nebo šest posádek. Další zájemci se ale stále mohou hlásit,“ vyjádřil se za pořadatele Windsurfing Club Velké Dářko Vladimír Ehl.

Třetí ročník amatérského klání dračích lodí s názvem Dračí Pilák se uskuteční jako součást seriálu závodů dračích lodí Vysočiny. Zároveň je příspěvkem ze strany organizátora k akci Den Žďáru aneb Žďáráci pro Žďáráky. „Slavnostní zahájení závodu je naplánováno na sobotu 10. června ve 13 hodin, první start bude o dvacet minut později,“ dodal Ehl. Celým dnem bude provázet moderátor Roman Dopita.

Diváci však mohou ještě před polednem sledovat tréninkové jízdy. Pilskou nádrž totiž budou posádky brázdit od 9.20 do 12.20 hodin. Závodit se bude na trati dlouhé 200 metrů v kategoriích ženy, firmy a fun. Na start se tak postaví například Utahováci z Bystřice nad Pernštejnem, Petrova krutá síla či Choboty, oba týmy ze Žďáru nad Sázavou. Každá posádka si musí určit svého kapitána, který za ně bude jednat. V posádce může být maximálně osmnáct a minimálně šestnáct pádlujících a nedílnou součástí lodě je taktéž kormidelník. 

Kavky si našly hnízdiště ve starých domech na žďárském Stalingradě.
Jaromír Kosek jako dítě kavky jedl. Teď jim sám podstrojuje

Týmy pojedou celkem dvě rozjížďky na čas, pro celkové pořadí ve výsledkové listině se jim bude započítávat lepší čas. Na dráhu se vydají vždy dvě lodě, každá ve své. Tudíž posádka, která pojede první kolo v dráze první, druhé kolo v dráze druhé a naopak.

Pilák podle pořadatelů závodům vyhovuje jak po sportovní stránce, tak co se vybavenosti zázemí týká. Podle tvrzení Ehla se tam lze spolehnout víceméně na stejnou hloubku vody, účastníci tedy budou mít rovnocenné závodní podmínky.

Všechny přihlášené skupiny ocení organizátoři diplomy, nejlepší posádky v jednotlivých kategoriích navíc obdrží věcné ceny. „Jako bonus k tomuto závodu připravujeme zdarma celodenní zpestření pro děti i dospělé z řad závodníků i pro širokou veřejnost promo akci našeho partnera z Jihlavy, rodinného parku Robinson ostrov zábavy.

Porost napadený lýkožroutem smrkovým se musí vytěžit.
Lesy decimuje sucho a brouci

Závody dračích lodí na Vysočině mají podobu seriálu. Po závodech na Piláku se dračí lodě přesunou v sobotu 17. června na rybník Řeka u Krucemburku. Do Žďáru se zase navrátí ve druhé polovině srpna.

Poznámka: U článku je galerie z akce z roku 2016.