ako poslanec má za sebou Jan Pošvář úvodní týdny ve vysoké politice, které logicky věnoval seznamování se s novým prostředím a s novou životní rolí. „Zabydluje se ve své poslanecké kanceláři č. 154. Vybral si svůj dočasný asistentský tým. Absolvoval řadu školení – o jednacím řádu sněmovny, mezinárodní politice, možnostech ovlivnění politiky EU aj. Odpovídá na první gratulace a dopisy voličů. Chystá se podat majetkové přiznán,“ vyjmenovala dosavadní Pošvářovy činnosti ve sněmovně poslancova asistentka Miluš Kotišová.

Důležitější ale bylo, že se přihlásil k práci ve výborech, v nichž chce hájit pirátský program. „Zvolil si výbory rozpočtový a zemědělský a ujal se například programové priority Daně, které každý pochopí,“ zdůraznila asistentka.

Dále je Jan Pošvář členem volební komise. „A v rámci poslaneckého klubu je zodpovědný za komunikaci s veřejností,“ doplnila výčet Kotišová.

Dvaatřicetiletý poslanec za třetí nejsilnější stranu ve sněmovně motivaci pro své angažmá ve zmíněných výborech upřesnil následovně. „Otázka zdravé půdy a vody, kvalitních potravin a rozmanitosti zemědělské činnosti je pro mě velmi důležitá. Konec konců žiji v kraji s významným poměrem zemědělského podnikání. Jednou z našich priorit pro toto volební období je zrušit škodlivou podporu biopaliv,“ uvedl Pošvář. „A pokud jde o finance, český systém zdanění si rozhodně zaslouží zjednodušit. Chci pro to udělat maximum,“ dodal k druhé oblasti, jíž se chce v Poslanecké sněmovně věnovat.

Ilustrační foto
O nárůst respiračních onemocnění se stále starají nechřipkové viry

Mezi deseti pirátskými prioritami je ale například i ochrana zahrádkářských osad před tlakem developerů nebo podpora lepší dostupnosti zdravých, kvalitních a nejlépe lokálních potravin.

Piráti získali v říjnových volbách 22 mandátů za 10,79 procenta hlasů. Na Vysočině získala strana sice pouze mandát pro Jana Pošváře za 9,92 procenta hlasů voličů, ale skončila druhá hned za vítězným hnutím ANO.

Na některých místech kraje byl ale jejich úspěch skutečně výrazný. „Namátkou Piráti vyhráli v Kostelní Myslové s výsledkem 42,85 procenta, v Olší s 36,95 procenta nebo v Krátké Vsi s 31,70 procenta,“ připomněla asistentka Miluš Kotišová. Za zmínku podle ní stojí také úspěchy v Havlíčkově Brodu, Chotěboři, Batelově, Pelhřimově nebo Třebíči.

Před dvěma lety v létě srub na rybníku nedaleko Hodic Janu Bočkovi vyhořel.
Zemřel bývalý šéf Kosteleckých uzenin, poslední roky žil v lesích

Jan Pošvář má vazbu hned na několik míst na Vysočině. Jako kandidát uváděl bydliště Mnich na Pelhřimovsku, trvale hlášen k pobytu je v sousedním Chválkově, což je místní část Mnichu. Rodiče, u nichž se někdy zdržuje na návštěvě, bydlí v Kamenici nad Lipou a dost času se snaží trávit s přítelkyní v Havlíčkově Brodě.