Platy jsou však podle něj přesto dlouhodobě nedostatečné, a lékaři i sestry kvůli tomu odcházejí. Podle krajského úřadu chybí v současnosti v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Novém Městě na Moravě více než 150 lékařů a sester.

Podle celostátních údajů lékaři v nemocnicích loni brali měsíčně přes 63 tisíc korun a zdravotní sestry 28 tisíc korun. Velkou část příjmů tvořily ale odměny za přesčasy. Tomu podle Trnky odpovídají i platy na Vysočině. Průměrná mzda na Vysočině loni ve třetím čtvrtletí podle údajů Českého statistického úřadu stoupla 
o 996 korun na 23 747 korun. Za republikovým průměrem platy na Vysočině v tomto období zaostaly o 2 325 korun.

Pětiprocentní navýšení tarifního platu se podle Trnky neprojeví v přesčasové práci, která tvoří přibližně polovinu platu. „Konkrétně pro mladé lékaře se tabulkový plat zvedl asi o 1 000 korun hrubého, pro nejstarší zkušené lékaře představuje navýšení asi 1 700 korun. To nemůže systém stabilizovat, platy určitě nepřitáhnou do zdravotnictví nové síly. Odměny za přesčasy tvoří až polovinu platu," tvrdí Trnka.

Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) potvrdil, že žádné nemocniční oddělení se zatím kvůli nedostatku personálu nemuselo zavřít nebo zásadně omezit provoz. „Ale například v Pelhřimově na oddělení urologie a neurologie je situace na hraně udržitelnosti provozu," řekl hejtman. Jinde podle něj začínají scházet gynekologové a chirurgové a také lékaři k výkonu terénní pohotovostní služby.

Například čekací doba na operaci kyčelního klubu trvá v jihlavské nemocnici podle Trnky dva roky. Pokud by lékařů byl dostatek, mohla by se podle něj tato doba zkrátit na polovinu, nebo i méně.

Jedinou možností, jak zvrátit trend masových odchodů lékařů a sester, je podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha skokový růst platů 
v nemocnicích o 30 procent. „Navýšení lze rozložit do tří let, tedy třikrát po deseti procentech, aby byl prostor pro zajištění nezbytných prostředků," uvedl už dříve Sohlich. Podmínkou podle něj je, že třicetiprocentní navýšení bude garantováno jako celek, stejně jako nezbytné finance na něj.