„Solární energii bereme z polikliniky ze zdejší fotovoltaické elektrárny. Jinak výroba cukrové vaty je, ač se to nemusí zdát, poměrně jednoduchá. Čistý cukr se musí dát do speciální nádoby, která má po boku drážky, a tuto nádobu je třeba zespodu nahřívat. Jak se zařízení točí, tak cukr drážkami letí ven, ve vzduchu zchladne a vytvoří žádoucí vlákno a následně i finální cukrovou vatu,“ vysvětlil student Martin Procházka ze 3.A žďárské průmyslovky.

Zároveň dodal, že zájem o „solární cukrovou vatu“ je opravdu velký, sladkou pochoutku totiž uvítaly kromě jiného i děti ze žďárských mateřinek, které tudy procházely.

Ilustrační snímek
Při nehodě na Žďársku zemřel motorkář. Zraněním podlehl na místě

Koho nelákaly sladkosti, ten mohl okusit i popcorn, jenž byl, navzdory místy zatažené obloze, vyráběn rovněž pomocí solární energie. „Paprsky dopadají na parabolické zrcadlo, přičemž tyto paprsky se odrážejí do ohniska, kde je velmi vysoká teplota, díky čemuž se tam pak popcorn právě může udělat,“ přiblížil Lukáš Kučera ze třetího ročníku „průmyslovky“.

Navzdory zatažené obloze se studentům výroba popcornu dařila, byť při jasném počasí a silnému slunečnímu záření by asi spotřeba jednotlivých balení byla mnohem vyšší. Kromě těchto pro návštěvníky velmi lákavých atrakcí si přítomní mohli vyzkoušet nejrůznější pokusy, například na principu solární energie či magnetismu.

FreeRuníček určený pro malé děti.
Charitativní běh pomůže Járovi, aby se mohl vyučit