Podle mluvčího Poslanecké sněmovny Michaela Nekuly kancelář Poslanecké sněmovny nabídla Správě uprchlických zařízení ministerstva vnitra k využití pro uprchlíky z Ukrajiny dva objekty. „Je to zařízení v Lipnici nad nad Sázavou a v Harrachově. Jedná se celkem o víc než osmdesát lůžek s možností stravování,“ upřesnil.  V areálu jsou i počítače, aby si mohli uprchlíci hledat práci či i jiné bydlení. Samotná Lipnice nad Sázavou pracovní místa nabídnout nemůže,

Zařízení navštívila ve čtvrtek i předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. „Vyslechla jsem celou řadu příběhů a všechny mě hluboce zasáhly. Ubytování, strava a další základní pomoc je to nejmenší, co pro lidi v nouzi můžeme udělat. Ačkoliv nic z toho jim jejich domovy a ztracené blízké nevrátí,“ prohlásila. Zdůraznila, že místní personál se snaží uprchlíkům pobyt maximálně zpříjemnit. O návštěvníky se stará téměř jako o členy vlastní rodiny, často nad rámec svých povinností.

Ilustrační foto.
Budu řídit, rozhodl se muž v Brodě. Nezastavily ho ani téměř čtyři promile

V areálu rekreačního zařízení poslanců byla původně dětská léčebna. Přestavba bývalé dětské zotavovny na poslanecký rekreační areál stála sto milionů korun.

Místním to dlouho leželo v žaludku. „Teď budu hovořit jako občan, nikoliv jako starosta,“ zdůraznil tehdejší starosta Bláha a dodal: „ V minulosti tu byla dětská zotavovna. Chátrala, protože stát na ni peníze neměl. Jakmile se z ní ale mělo stát poslanecké rekreační zařízení, peníze se ve státní pokladně našly. Z toho je vidět, že peníze se na rekonstrukci najdou, podle toho, kdo je vlastní.“

Za dotované rekreační ubytování platili poslanci či pracovníci Sněmovny něco přes šest stovek za noc. V minulosti byla cena ještě nižší. Už před pandemií koronaviru ale zel areál na Lipnici prázdnotou. Bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se před novináři v minulosti nechala slyšet, že poslanci trpí na Lipnici nedostatkem soukromí a neustálou přítomností médií. Šéf zdravotnického výboru Boris Šťastný dokonce serveru Novinky.cz řekl, že se tam poslanci bojí jezdit.