Na zatím provizorní křižovatce první stavební práce začnou v září.

„Přestavba okružní křižovatky ve Velkém Meziříčí je investiční akcí Kraje Vysočina, města Velké Meziříčí a Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. Za téměř sedm milionů korun s daní společně zmodernizují křižovatku ulic Hornoměstská, Třebíčská a Pod Hradbami na novou okružní," sdělil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy Libor Joukl.

V návaznosti na přestavbu křížení ulic dojde také k úpravě parkoviště v ulici Hornoměstská, kterou uhradí Velké Meziříčí, stejně jako vybudování autobusových zastávek v ulici Třebíčská, kde dělníci srovnají i přilehlé chodníky a sjezd z parkoviště na pravé straně ulice.

Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko zrealizuje a zaplatí rekonstrukci kanalizace a vodovodních rozvodů. Stavbaři by mohli na křižovatce začít pracovat už začátkem září.

Do 23. září však má zůstat křižovatka průjezdná a až po tomto termínu bude úsek pro řidiče omezený a označený dopravním značením.

Kraj Vysočina za stavbu nové okružní křižovatky ve Velkém Meziříčí zaplatí 3,3 milionu korun ze svého rozpočtu.

Zbytek peněz hradí velkomeziříčská radnice. Ta také v následujících týdnech nechá upravit křižovatku obchvatu města se silnicí vedoucí na Oslavici, aby byla bezpečnější.

V září v místě proto vzniknou dva ostrůvky a vodorovné dopravní značení umístěné na silnici doplní plastové prvky. Meziříčští radní na tyto stavební úpravy uvolnili padesát tisíc korun. Jeden dopravní ostrůvek přibude v místě, kde do křižovatky ústí ulice Třebíčská, druhý přímo na obchvatu.

„Pro stavbu použijeme plastové díly, které budeme mít k dispozici právě z provizorního kruhového objezdu v Hornoměstské ulici, jenž se bude přestavovat na trvalý," vysvětlil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Tato křižovatka patří mezi místa s největším počtem dopravních nehod ve městě.