Unikátní prohlídka zahrnovala mimo jiné obří dieselgenerátory, ventilátorové věže, nebo strojovnu parních turbín. Na závěr tři a půl hodinové prohlídky si návštěvníci dopřáli oběd v místní jídelně a přímo si tak vyzkoušeli kvalitu a pestrost jídel pro zaměstnance elektrárny. „Byl to super zážitek. Myslím, že na celý život. Moc děkujeme,“ podotkla k exkurzi Květa Blujová.

Drogy. Ilustrační foto.
Kriminalisté udělali v Třebíči zátah na auto s pervitinem

Elektrárna složení skupin nijak neovlivňovala, všichni účastníci museli ale splnit přísné legislativní a věkové podmínky. Skupiny tak byly složené ze studentů i lidí v produktivním i důchodovém věku. Během čtyř únorových víkendů do střeženého prostoru elektrárny vstoupilo celkem 116 zájemců, kteří o prohlídku projevili zájem jako první. Zajímala je přitom nejen samotná technologie, ale i třeba počty a práce operátorů, spotřeba vody, rozloha elektrárny i umístění nových zdrojů.

„Kapacita prohlídek je v Jaderné elektrárně Dukovany z bezpečnostních důvodů výrazně omezena a zájem o ně tradičně převyšuje tyto možnosti. Proto se budou tyto mimořádné exkurze konat i příští rok,“ poznamenal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Už letos mohou zájemci využít dalších speciálních exkurzí do elektrárny při oblíbené letní akci „24 hodin otevřených dveří“ nebo zářiových nočních prohlídkách.

Nehoda ve  Znojemské ulici v Třebíči.
V Třebíči se střela tři osobní auta, nehoda si vyžádala jedno zranění