Nápad s Putimovskou lávkou se zrodil v roce 2007. S prvotní myšlenkou přišla, dnes už jedna z hlavních pořadatelek, Veronika Knyblová. „V Řeženčicích se tehdy pořádala Neckyáda. Při jedné z návštěv jsem si řekla, že by nebylo špatné udělat něco na ten způsob i v Putimově,“ zavzpomínala Knyblová.

Se svým nápadem se pochlubila během jedné schůzky s dalšími putimovskými organizátory, myšlenka se posléze ujala a začalo se s přípravami. „První lávka se připravovala několik měsíců, sháněli se sponzoři, vylepovaly plakáty. Dnes už sice víme, co a jak, nicméně celé roky jsme se lávku snažili posouvat výš,“ sdělila Veronika Knyblová.

Jakub Skočdopole vytvořil rekordně dlouhou špagetu z cukety v Pelhřimově.
OBRAZEM: Z cukety vytvořil téměř šestimetrovou špagetu

Například jedny z prvních lávek neměly ani témata, s těmi se začalo až časem. Součástí je i řada disciplín. „Letošním tématem je western, indiáni nebo Limonádový Joe. Chybět nebude ani řada disciplín, můžeme jmenovat jízdu na divokém oři, ohnivou vodu nebo již tradiční trakař,“ informoval pořadatel Miroslav Marek.

Zhlédnout originální pády do vody přišlo před deseti lety více jak tři stovky lidí. Dnes už sčítá až tisíc návštěvníků za odpoledne. Diváci sice přibývají, kdežto tým pořadatelů zůstal téměř neměnný. „Ti, co s lávkou začínali, s ní také celá léta pokračují. Připravuje ji stále stejné jádro, základní skupina lidí, co mají chuť to dělat,“ uvedla organizátorka Knyblová.

Podle ohlasů těch, co mají rádi styl této zábavy, je konec Putimovské lávky líto. „Setkáváme se s několika dotazy, proč končíme, co se stalo a podobně,“ zmínila Knyblová.

Pořadatel Miroslav Marek odpovídá. „Domníváme se, že v nejlepším je třeba přestat,“ uvedl. „Je dobré skončit tehdy, máme-li hezké vzpomínky, než aby se něco dělalo z donucení. Pak by to nebavilo ani nás, návštěvníky či soutěžící,“ doplnila pořadatelka Knyblová.

Důležitou informací pro všechny sympatizanty přejezdu s trakařem přes rybník mají organizátoři lávky dobrou zprávu. „Něco končí, něco nového začíná. V hlavě nějaké nápady máme, určitě zase něco vymyslíme a uskutečníme,“ informovala Veronika Knyblová.

Poslední Putimovská lávka se uskuteční poslední červencové odpoledne. Kromě vodních hrátek jsou od 14 hodin připraveny pro diváky vtipné scénky, občerstvení, hudba, program pro děti i závěrečný ohňostroj.

Poutě ke kapli svaté Anny připravuje občanské sdružení Zelené srdce.
Zelené srdce sen o obnově kaple svaté Anny nevzdává