Na transparentním účtu, který zaštítila obec Malá Losenice, bylo 13. února úctyhodných 567 tisíc korun. „Zpočátku jsme si říkali, že bychom byli spokojení, kdyby se povedlo sehnat 100 tisíc korun. A představa získaní financí na dva Natálčiny léčebné pobyty, tedy 160 tisíc, se nám tehdy jevila téměř nereálná. A teď jsme opravdu moc mile překvapeni, jaké peníze se doposud podařilo sehnat. Nečekali jsme to, stejně jako rodiče Natálky, kteří nám pravidelně píší a moc všem děkují,“ popsal Jaromír Jonák, starosta Malé Losenice. Finanční dary podle něj zasílají jak jednotlivci, tak i firmy, různé spolky či obce.

Průmyslová zóna v Jamské ulici se v průběhu let zaplnila.
Osud zastávky v průmyslové zóně je i po patnácti letech nejistý

V Malé Losenici se nedávno konal také benefiční ples, na němž byla přítomna i přímo Natálka s rodiči – děvčátko nejenže obdrželo dárky, ale také třeba losovalo tombolu. „Byla tam příjemná atmosféra, moc jsme si to všichni užili,“ popsal Natálčin otec Jaroslav Urban.

Na ples dorazilo dle starosty kolem sto čtyřiceti lidí, což je největší plesová účast, jakou v obci pamatují. A i částka, jež se na akci vybrala, předčila očekávání organizátorů. Na účet pro Natálku poputuje přes 70 tisíc korun.

Další finanční dary ukrývá kasička v obecním úřadě, na transparentní účet budou připsány rovněž peníze vybrané při masopustním průvodu obcí. „K tomu se připojili také v sousedním Modlíkově a ve Vepřové, výtěžek přidají do sbírky,“ podotkl Jaromír Jonák. Zároveň dodal, že by kromě jiného rád vyzdvihl dar od Římskokatolické farnosti Jámy, která Natálce věnovala výtěžek tamního farního plesu – úctyhodných 36 tisíc korun. Účet bude „zmražen“ s koncem února, finance poté obdrží Natálčini rodiče.

Všechny vybrané peníze Natálka podle svých rodičů určitě využije. Děvčátku se totiž poté, co rodina vyzkoušela všemožná cvičení, osvědčila terapie na nové neurorehabilitační klinice Axon v Praze. A léčba není rozhodně laciná. Jeden pobyt vyjde na 80 tisíc, navíc maminka děvčátka nepracuje a stará se o dcerku. „Příští víkend Natálka nastupuje na druhou léčbu,“ uvedl Jaroslav Urban s tím, že rodina je dárcům za finanční podporu velmi vděčná.

Nový seriál Naše školka připomíná dětem i jejich rodičům čas strávený v mateřince. Fotky tříd vycházejí v tištěném i webovém vydání Deníku.
Školky mají svá tabla! Představíme děti z MŠ ve Vatíně

Natálka se narodila v srpnu 2013 a byla podle rodičů krásné a hodné miminko. Všechna vyšetření v porodnici byla v pořádku a domů byli propuštěni s vědomím, že si vezou zdravou princeznu. Po různých vyšetřeních však byla dívence diagnostikována dětská mozková obrna. Rodina pak zkoušela nejrůznější léčbu a cvičení, první znatelnější výsledky se ale dostavily poté, co Natálka v září zkusila zmiňovanou čtyřtýdenní terapii v Praze. Léčba pomáhá dětem pod taktovkou odborníků především se získáním rovnováhy a posiluje svaly celého těla.

Jak pomoci?
- na transparentní účet s názvem OBEC MALÁ LOSENICE a číslem 115-5477020247/0100
- do pokladničky umístěné v budově našeho obecního úřadu

Více informací o sbírce, Natálčině příběhu i dětské mozkové obrně lze najít na www.pronatalku.cz