Na Pelhřimovsku se nadšenci mohou přidat k Dobrovolnickému centru Fokusu Vysočina a uklidit Pelhřimov. „Aby přišlo hodně zájemců, musí být dobré počasí. Doufám, že nás bude alespoň deset,“ popsala připravovanou akci koordinátorka dobrovolníků Vlaďka Brávková.

Také podotkla, že se svými dobrovolníky účastní i jarní akce s názvem Čistá Vysočina, kdy pravidelně sbírají odpadky na trase z Vlásenice do Pelhřimova. Jarní úklidové akce se účastnilo okolo patnácti dobrovolníků.

Na Havlíčkobrodsku se lidé mohou účastnit například úklidu v Havlíčkově Borové, který organizuje spolek TrojHáček. „Cílem bude očista našeho okolí, kde šest let čistíme krásy malebného Borovského potoka,“ popsal úklid na Havlíčkobrodsku Lubomír Havlíček, předseda Občanského sdružení TrojHáček.

„Během sobotního úklidu chceme pomoci obci Havlíčkova Borová, osadě Peršíkov a Železné Horky. Celou akci zakončíme u rybníka V Kopaninách,“ dodal Lubomír Havlíček. Úklid obcí a jejich okolí je naplánován třeba i v Kochánově či Přibyslavi.

V Jihlavě mohou dobrovolníci pomoci úklidem na akci Čistá Jihlava. Místní dobrovolníci mají v plánu uklidit trasu od Brány Matky Boží, přes hradby a park u letního kina směrem k technickým službám.

Ilustrační foto.
V Kauflandu vynesla sbírka 631 kilogramů potravin

Do úklidového dne se zapojí i nezisková organizace Chechitas, která se postará o čistotu v Čížově u Jihlavy. Tady je však kapacita pro dobrovolníky plně vyčerpána. Naopak v Rantířově se dobrovolníci stále hledají. Organizátor Jaroslav Fišer chce při úklidu postupovat a po červené turistické značce a posbírat odpadky cestou do Dvorců.

Akci pořádá Český svaz ochránců přírody, spolek Trash Hero a spolek Ukliďme Česko, který koordinuje největší českou dobrovolnickou kampaň na odklízení odpadků a černých skládek Ukliďme svět, ukliďme Česko, která se koná každoročně na jaře.

Spolky kampaň pořádají již pátým rokem a společně s 300 tisíci dobrovolníky už v minulosti uklidili 9 tisíc tun odpadu. „Vítáme tuto novou ekologickou iniciativu. Má stejné cíle jako naše dlouhodobá kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko. Proto je logické, že jí pomůžeme,“ řekla Kateřina Landová z Českého svazu a ochránců přírody.

Během Celosvětového úklidového dne se milióny lidí ve 150 zemích postaví proti globálnímu problému s odpady. Organizátoři chtějí zapojit až 5 procent obyvatel Česka. S nápadem Celosvětového úklidového dne přišla národní iniciativy Let's Do It! v Estonsku v roce 2008, kdy se 4 procenta obyvatel aktivně zapojila a vyčistila celé Estonsko za pouhých pět hodin. Od té doby se myšlenka národních úklidů rozšířila do více než 100 zemí na všech kontinentech.
Zájemci se mohou zaregistrovat na internetových stránkách organizace Ukliďme Česko nebo v místních organizacích, které se úklidu pravidelně účastní. Stejně tak mohou založit vlastní úklidovou skupinu ve své obci či městě.

Lucie Ješátková

Ilustrační foto.
Obezita trápí i děti, každý s ní bojuje po svém