Například v obci Borek na Chotěbořsku zaplatí za úklid sněhu, pokud napadá, průměrně tak dvě desítky tisíc. Na úklid komunikací má obec podle starosty Václava Hrubého podepsanou smlouvu s místním podnikatelem, s úklidem chodníků je to už slabší. Právě to je problém. Uklízet sníh z obecních chodníků se chce málo komu.

Po zimě bez sněhu touží obec Krasíkovice na Pelhřimovsku. „Nemáme vlastní techniku na úklid sněhu, Musíme si sjednat, máme někoho nastálo, ale i tak je to pro nás finančně náročné,“ povzdechne si starosta Krasíkovic Josef Bartoška. Vlastní techniku nemají ani v malé obci Odunec na Třebíčsku.

„Nemáme, musíme si sjednat. Zrovna před chvílí jsme o tom na úřadě mluvili, že bychom si měli pořídit aspoň malou sněžnou frézu na úklid chodníku. Bylo by to levnější,“ říká starosta Milan Šabatka. Jak vysvětluje, zajišťují úklid sněhu přímo v obci hlavně lopaty. „Sníh na obecním pozemku, třeba u zastávky autobusu odhazuji sám nebo mi pomůže otec. Před nemovitostmi si většinou uklidí majitelé,“ dodává Šabatka.

Zato v Libici nad Doubravou, která leží v těsné blízkosti Železných hor, počítají s tím, že do boje se sněhem, pokud přijde, vytáhne jejich vlastní technika. Mají traktory, s nimiž zvládnou i úklid místních částí. Na vyčištění chodníků používají v Libici sněhovou frézu. Co se týče finančních výdajů, je rozhodně podle starosty Václava Venhauera levnější mít potřebnou vlastní techniku, než si objednávat cizí a neustále platit dodavatelům služeb faktury.

„Prohrnování komunikací nám zajišťuje technika, kterou jsme zakoupili společně ve svazku obcí Borovsko, jehož jsme členy,“ konstatuje starosta Jitkova Petr Kubát. „Naštěstí je mírná zima a sníh nepadá,“ konstatuje starosta obce Bojiště na Ledečsku Jan Cihlář. Jak vysvětluje, nemá obec vlastní techniku na úklid sněhu a musí si objednávat cizí, ale loňská zima byla mírná, obec zaplatila za úklid tak 15 tisíc korun. Obec Horní Paseka u Ledče nad Sázavou má ale techniku vlastní.

„Rozhodně nám to šetří peníze,“ zdůrazňuje starosta Marcel Pašek. Jak upřesňuje, ceny za úklid sněhu se liší podle toho, jak tuhá je zima, ale když chumelí, tak by to mohly být desítky tisíc. „Doufejme, že zima bude bez sněhu,“ přeje si starostka malé obce Lány pod Železnými Horami Jarmila Nádvorníková. Jak vysvětluje, obec Lány vlastní techniku na úklid sněhu nemá a musí platit cizím. „Když je tuhá zima tak to u nás s ohledem na nadmořskou výšku stojí hodně peněz,“ konstatuje starostka.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.
Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže nahradit bourané svozové auto