„Pracujeme na seznamu lidí, kteří nám v nelehké době pomohou a přiloží ruku k dílu tam, kde to bude potřeba,“ potvrdila asistentka starosty Barbora Pokorná. Za iniciativou stojí několik lidí z radnice, pomoci se snaží ve spolupráci s dobrovolnickým centrem Střed, které v Moravských Budějovicích působí dlouhodobě.

Po proškolení čeká na zapojené různorodá práce. „Jde o oblast sociální pomoci, především o výpomoc u seniorů, ať už jde o nákupy, vyvenčení domácích mazlíčků nebo vyzvednutí léků a jejich doručení,“ vysvětlila Vladimíra Pešková z organizačního odboru radnice v Moravských Budějovicích. Nevyloučila přitom ani zapojení dobrovolníků přímo v pečovatelských a seniorských domech.

Jubilejním miminkem se stal Jakub Matoušek, který se narodil v pátek 16. října 2020.
Třebíčská nemocnice přivítala tisící miminko, koronaviru navzdory

Kolik lidí by v ideálním případě potřebovali je těžké odhadnout. „V této chvíli nám funguje pečovatelská služba a také zapojení dobrovolníci, ale situace se může vyvinout různě. Je možné, že zanedlouho bude sám potřebovat pomoci ten, který dnes pomáhá jiným,“ komentovala Pešková.

Podobný seznam začínají sestavovat také v Jemnici, kde na jaře působila i skupina dobrovolníků. Lidé, kteří ve volném čase chtěli pomáhat se začali sdružovat ve facebookové skupině Pomáhat je normální – Dobrovolníci Jemnice. Svou pomoc nabídli i nyní.